Fejetlenség, káosz, félelem – indul az egészségügy átalakítása

Mindenki mindent tud – állítja a minisztérium, ennek ellenére vasárnap egyhavi türelmi idővel indul az új szerep- és betegelosztás az egészségügyben. Azaz egy hónapig még minden kórháznak el kell látnia a „beeső” betegeket, be kell fejeznie a megkezdett kezeléseket.

Hat vidéki kórházban azonban vasárnaptól lényegében megszűnik az aktív ellátás. A Tapolcán, a Celldömölkön, a Komáromban, a Csornán, a Körmenden és a Kazincbarcikán élőknek messzebb kell utazniuk, új betegeket ezek az intézmények már nem vehetnek fel.

A szakállamtitkárság e héten tájékoztatta az intézményvezetőket, a mentőket és a háziorvosokat az új betegellátási rendről, ennek ellenére a lapunk által megkérdezett kórházakban elég nagy a fejetlenség. S hiába vannak az átmeneti időre egységes szabályok a betegellátásra, úgy tűnik, ez nem jutott el időben az intézmények menedzsereihez, vezető orvosaihoz. Egy fővárosi intézmény szemésze például úgy tudja: a tervezett műtétekre érkező betegeit hétfőn már nem operálhatja meg, miután kórházának megszűntek a szemészeti ágyai. Még nincs új szerződés arról, hogy milyen beavatkozásokat számolhatnak el, és a főigazgató nem akar kockáztatni. Az orvos szerint viszont nem lehet a hat hónappal ezelőtt előjegyzett beteget egyszerűen hazaküldeni. Ráadásul azt sem tudja, hová küldhetné tovább. A szemészeti fekvőbeteg-kapacitás harmada megszűnik, amitől fél év helyett a betegek egyes esetekben nyolc-kilenc hónapos várakozásra kényszerülnek majd. Az államtitkárság szerint viszont júliusban megoperálhatók az előjegyzett betegek. Sőt a július elseje előtt kiállított beutalókkal továbbra is oda mehetnek a betegek, ahová szólnak.

Az ország északi részében négy lélegeztetett beteget indítottak volna útnak egy megszűnt intenzív osztályról, szinte azonnal. Kezelésükhöz már nincs orvos, az osztály megszüntetésének hírére ugyanis azonnal felmondtak. Csakhogy a megyei kórház a türelmi időre hivatkozva hallani sem akar az átvételükről, de az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a főigazgató sem tudja, kifizetik-e neki az extra költségeket.

Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója azt mondja, náluk nincs probléma, igaz, hetek óta dolgoznak az átszervezésen. A kardiológiai ellátásokra vasárnaptól már nem vesznek fel beteget, de a benn fekvőket még meggyógyítják. Főigazgatói utasítás, hogy az átmeneti időszak alatt beteget nem lehet elküldeni. Aki idetéved, azt el kell látni.

Komáromi Zoltán budapesti háziorvos káoszra számít: lehet, hogy a kórházak szempontjából nyugalmasabb időszak a nyár, mert kevés a beteg, de a háziorvosok éppen ekkor mennek szabadságra, a körzetek felében helyettesítő dolgozik, így fokozottan jelentkezhetnek problémák.

Bonyolódnak a betegutak
Bonyolódnak a betegutak FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.