Melegolimpia: 'Ez csak egy sportrendezvény'

Szigorú biztonsági intézkedések mellett, atrocitások nélkül kezdődött el az EuroGames.

Egymást érték a rendőrök Budapesten a Fáy utcában csütörtökön, a közeli parkolókban pedig furgonokban várakozott az erősítés. A sportpálya bejáratánál megerősített ellenőrzést tartottak, a rendőrök mellett biztonsági őrök sokasága, fémdetektoros vizsgálat, táskavizit várt a belépőkre. A Vasas-pályán tartott futballmérkőzésekkel – rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett – kezdődött el a melegolimpiaként elhíresült EuroGames első versenynapja.

A készültség korántsem tűnt indokolatlannak a közelmúltban történtek alapján. Amint ugyanis kiderült, hogy 2012-ben Budapesten tartják az elsősorban leszbikusok, melegek, biszexuálisak és transzszexuálisak számára meghirdetett, három évtizedes múltra visszatekintő nemzetközi amatőr sportversenyt, a rendezvény támadások kereszttüzébe került. Budapest főpolgármestere nem támogatta a négy-ötezer külföldi látogatót vonzó EuroGamest, a szélsőjobboldal pedig komoly fenyegetésektől sem riadt vissza. Egy radikális portál például épp a rendezvény szerdai „nulladik” napján tette közzé Indul a rókavadászat című cikkében több szervező nevét, fényképét és azokat a hoteleket, ahol a résztvevők megszálltak.

Az indulatok felkorbácsolásában élen járt a Jobbik, amely nyílt provokációnak, a fiatalokra veszélyesnek nevezte a rendezvényt. A feszültségeket jelezte az is: Vasas-drukkerek egy csoportja szerdán azt kérte a klub vezetésétől, ne adja bérbe a futballpályákat az EuroGames hazai szervezőjének, a Friss Gondolat Egyesületnek. A Vasas elnöke, Markovits László azonban gyorsan és határozottan visszautasította a kérést, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy nem lenne szerencsés, ha „etnikai, vallási vagy más kisebbségeket hátrányosan megkülönböztető szempontok alapján” döntenének a bérbeadásról. A tényekhez tartozik: a tiltakozók mellett sokan voltak, akik támogatták a rendezvényt, tizenhat nagykövetség például közös közleményben állt ki az EuroGames mellett.

Noha a 34 országból 3000 sportolót és 1500 kísérőt Budapestre csábító EuroGamest nagy viták előzték meg, a nyitóversenyek – alighanem a rendőrségi készültségnek is köszönhetően – atrocitások, botrányok és tüntetők nélkül kezdődtek.

– Mielőtt ideutaztunk, a szervezők jelezték, hogy lehetnek problémák, mert a melegeket sokan támadják Budapesten, de eddig nincs rossz tapasztalatunk. Eddig bárhová mentünk, szeretettel fogadtak minket, biztonságban érezzük magunkat, vigyáznak ránk – mondta a Rómából érkezett Adriano, az olasz focicsapat kapusa, ám gyorsan hozzáfűzte azt is: az azért sajnos sokat elárul a magyarországi viszonyokról, hogy a rendőrség szükségnek tartja ekkora erők készültségbe helyezését. Furcsa ennyi rendőrt látni a pályák körül, hiszen a EuroGames valójában csak egy egyszerű sportrendezvény.

Az olasz amatőr focista annyiban találóan fogalmazott: a Vasas-pályán az EuroGames-feliratokon kívül semmi nem utalt arra, hogy a mérkőzéseken jobbára meleg és leszbikus játékosok rúgták a bőrt. Nyoma sem volt a szélsőséges portálokon vizionált, közerkölcsöt sértő, deviáns embereknek, megbotránkoztató viselkedésnek, nem voltak ölelkező férfiak, összebújó nők. Csak amatőr sportolókat lehetett látni, akik játszottak, szurkoltak vagy épp átkozódtak egy-egy elhibázott helyzet nyomán, ahogy bárki más.

– Bár örülök annak, hogy a hatóságok mindent megtesznek a biztonságért, és eddig nem történt atrocitás, bizonyos szempontból nem lenne baj, ha itt lennének azok, akik a leghangosabban bírálják az EuroGamest és a sportolókat – mondta az egyik hazai női futballcsapat Kecskemétről érkezett tagja. – Ha ugyanis itt lennének, alighanem meglepődnének és unatkoznának. Mert az égvilágon semmi különöset nem látnának, csak futballozó embereket. Ha itt lennének, saját maguk győződhetnének meg arról, hogy teljesen alaptalanul, indokolatlanul, ostoba sztereotípiák alapján ítélik meg és támadják a melegeket, leszbikusokat.

Az első versenynapon futballmérkőzéseket rendeztek a Vasas-pályán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.