Az Arany Alkony-ügy megoldása

Átvenné az Arany Alkony idősotthonokat az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), az üzemeltetést és az épületek fenntartását is magára vállalná.

– A lakók kerestek meg az egyik péntek esti ima után, feltárva az otthonok körül kavargó eseményeket, amelyek az ott élők többségét erősen nyugtalanítják. Kérésükre a hitközség vezetői személyesen is felkeresték az otthonokat, beszélgettek az érdekképviseleti vezetőkkel és a lakókkal, akik felekezeti hovatartozástól függetlenül a segítségünket kérték. Érezhetően nagy bennük a bizonytalanság. Sok lakónak az egészségi állapota is romlott a folytonos aggodalom és kiszolgáltatottság miatt. A hitközség az előzetes egyeztetések után úgy döntött: aktívan részt kíván venni a helyzet rendezésében – magyarázza Köves Slomó vezető rabbi.

– Az idős embereknek tett ígéretünknek megfelelően felkerestük az otthonok tulajdonosát, és tárgyalásokat kezdeményeztünk az otthonok átvételéről – avat be a részletekbe Nógrádi Bálint, a hitközség egyik gazdasági szakembere. – Célunk segítő kezet nyújtani a kiszámítható biztonság megteremtésével. A tulajdonos Medicatus cégcsoporttal folytatott tárgyalások biztatóan alakulnak, így a hét elején levélben tájékoztattuk a fejleményekről az intézmények érdekképviseleteit. S ezzel formálisan is elköteleződtünk az Arany Alkony otthonok sorsának rendezése mellett.

A hitközség első célja a működési engedély megszerzése, amelyben a jelenlegi tulajdonosok is segítségükre lesznek, de több külső szakértő is jelezte támogatását. Ezt a zökkenőmentes működés kereteinek kialakítása követi, amelyben a jelenlegi dolgozók helyismeretére és tapasztalatára is számítanak, ha készséget éreznek az együttműködésre. Az otthonok hétköznapjai alig változnak, legfeljebb a menü és a vallásgyakorlási lehetőségek egészülnek ki egy-egy új elemmel. Így választható lesz a kóser étkezés és a meglévő istentiszteletek kiegészülnek egy rabbi által vezetett imával – teszi hozzá Nógrádi Bálint, aki a gazdálkodásra vonatkozó kérdések megválaszolását későbbre halasztja, mondván, a részleteken még dolgoznak.

Az viszont bizonyos, hogy a biztonságos üzemeltetést részben a magasabb összegű egyházi kiegészítő normatívára, részben a működési költségek csökkentésére alapoznák. Ez utóbbit célozná az épületek átvétele a jelenlegi tulajdonostól, mivel így mentesülnének a havi több tízmilliós bérleti díj megfizetésétől. Az ingatlanok megvásárlásában külső pénzügyi támogatók segítik majd a hitközséget, amelyre már több ígéretet is kaptak. Reményeik szerint a tulajdonosváltásra még ebben az évben, illetve a jövő év elején sor kerülhet. Ám először működési engedélyhez kell jutniuk az áldatlan állapotok mielőbbi rendezése érdekében, amihez számos szereplő konstruktív hozzáállására és együttműködésére lesz szükség, beleértve a jelenlegi fenntartót, a tulajdonosokat és a kormányhivatalt.

Nógrádi Bálint úgy véli, a hatóságok számára megnyugtató lehet az általuk kínált megoldás, így az engedélyezési eljárások gyorsan lezárulhatnak. A jelenlegi üzemeltető Kálvin János Presbiteri Misszióval azonban a hitközség nem lát lehetőséget megegyezésen alapuló fenntartóváltásra, hiszen a rendelkezésre álló forrásokat a lakók életkörülményeinek javítására szeretnék fordítani, így a misszió adósságait nem tudják átvállalni.

A fővárosi kormányhivatal idén márciusban vonta vissza a budapesti Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét. (Törökbálinton tovább működhet az intézmény, mivel a Pest megyei hivatal nem bukkant szabálytalanságra.) A döntés nyomán 1300 idős ember ellátása vált bizonytalanná. A hivatalos ok az ingatlanok használatának rendezetlen jogcíme volt. Az otthonokat 2008-tól üzemeltető misszió ugyanis bérli az ingatlanokat a Medicatus cégcsoporttól, de tavaly nyár óta nem fizet. A missziót alapító Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Egyháztestét ugyanis törölték az elismert egyházak köréből, így a misszió elesett a lakók után járó évi 1,15 milliós egyházi kiegészítő támogatástól. Így már nem futja az évi 44 milliós bérleti díjra. A Medicatus cégcsoport minden követ megmozgatott, hogy hivatalosan is birtokon kívülre penderítse a missziót, amire az egyetlen jogi út a működési engedély visszavonatása volt. A döntéssel ellátási kényszerhelyzetbe kerülő fővárosi önkormányzat azonban nem szívesen venné a nyakába az intézményeket. A csőd hírére ugyan 19 egyházi és civil fenntartó több száz ágyat ajánlott fel, de az Arany Alkonynak korábban milliókat befizető idős emberek határozottan ellenzik ezt a megoldást.

Azt ígérik, csak annyi változás történik, hogy lesz kóser étkezés és zsidó szertartású istentisztelet
Azt ígérik, csak annyi változás történik, hogy lesz kóser étkezés és zsidó szertartású istentisztelet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.