Jó lesz félnetek az új Btk.-tól

Az új büntető törvénykönyv (Btk.) megfelel annak a kormányprogramban is nyilvánvalóvá tett legális célnak, amely szerint szigorúbb büntetőpolitikát kívánnak érvényesíteni Magyarországon – jelentette ki kérdésünkre Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

Ezt szerinte mindenkinek tudomásul kell vennie, s miután a törvényt elfogadták, a kamarának nem az a dolga, hogy azt kritizálja. Ennél fontosabb feladat, hogy az egy év múlva hatályba lépő jogszabályt megismertessék a hazai ügyvédséggel, ugyanakkor szeretnének segíteni a közvélemény tájékoztatásában is.

Szakmai szemmel nézve koherens és használható törvény születetett – állítja az elnök. A büntetőjog klasszikus jogdogmatikai elveitől nem tér el, s a ma hatályos Btk.-hoz képest egységesebb a szerkezete. Az utóbbi két esztendőben szerinte ennél lényegesen rosszabb minőségű törvényeket is elfogadott a parlament, a jogalkalmazóknak – szemben a bűnelkövetőkkel – tehát nincs mitől tartaniuk. Bánáti kiemelte: számos esetben nőnek majd a büntetési tételek. Aki például gyermek sérelmére követ el bűncselekményt, vagy akit kábítószerfogyasztás miatt állítanak bíróság elé, bizonyosan súlyosabb jogkövetkezményekre számíthat. A visszaesőkkel, különösen a többszörös erőszakos visszaesőkkel sem bánnak kesztyűs kézzel, de még közlekedési vétségért is komolyabb büntetést szabhatnak ki, ráadásul 0,5 ezreléknél magasabb véralkoholszint esetén büntetőeljárás indul. Arra a kérdésre, hogy a fokozott szigor hatására kevesebb lesz-e a bűncselekmény, Bánáti szerint inkább kiriminológusok adhatnak választ, de azt leszögezte: a változó feltételekre mindazoknak fel kell készülnie, akik szembehelyezkednek a törvényekkel. Például azoknak, akik másokra támadnak, és emiatt az életüket kockáztathatják. A kamara elnöke a jogos védelem új szabályai kapcsán hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy a támadó viselje tetteinek a kockázatát, de beleborzong, ha arra gondol, ennek milyen következményei lehetnek.

Az élet elleni támadás esetén a sértett ma is bármilyen eszközzel védekezhet, de a jogalkotó magára vállalta annak meghatározását, milyen esetben vélelmezhető, hogy a támadás valóban az élet kioltására irányul. Ez pedig Bánáti szerint súlyos problémákat okozhat. Amikor például éjszaka rátámadnak valakire, a sértett tetszése szerinti eszközzel védekezhet. De mi történik akkor, ha két egyetemista egy diszkóban éjszaka egy lány miatt összeszólalkozik, s az egyik pofon vágja a riválisát? A Btk. szerint a megtámadott kést ránthat és szúrhat, de vajon a jogalkotó tényleg ezt akarta? – tette fel a kérdést az elnök.

Egy futballmérkőzés utáni összetűzésnek is könnyen végzetes következménye lehet – állítja Bánáti, mert ha valakire csoportosan rárontanak, azt élet elleni támadásként kell vélelmezni. Vagyis a megtámadottnak nem kell válogatnia, hogy miként védekezik, s akár ölhet is. A támadás ugyanakkor irányulhat a közjavak ellen, s ha csoportosan rohannak meg például egy intézményt, a biztonsági személyzet az élet kioltásával is jogosult lehet megvédeni azt – hoz fel egy újabb példát az elnök. A törvényről ma már nem érdemes vitatkozni – véli –, de mindenkiben tudatosítani kell: súlyos kockázatot vállal, ha másra támad. Egy magánlaksértést is alaposan meg kell fontolni – különösen éjjel és csoportosan –, mert egy amúgy bagatell bűncselekmény könnyen végzetes következményekkel járhat. Bánáti szerint az új Btk. – feltéve, hogy minél szélesebb körben sikerül arról tájékoztatást adni – e tekintetben komoly visszatartó hatást jelenthet.

Ugyanez igaz azokra is, akik sorozatosan követnek el személy elleni erőszakos bűncselekményt – tartja Bánáti. Ha valaki egymás után három alkalommal követ el rablást, ne csodálkozzék, ha élete végéig rács mögé kerül. A hatályos szabályozáshoz képest egyébként annyival jobb lesz a helyzet, hogy időben jól elkülöníthetőnek kell lennie a három cselekménynek.

A Btk. kétségkívül szigorúbb ugyan, de a büntetés enyhítésére vonatkozó szabályok nagyjából változatlanok maradnak – emelte ki Bánáti. A bíró így a vádlott személyiségét és körülményeit viszonylag szabadon mérlegelheti, s ha úgy látja helyesnek – néhány esettől eltekintve –, a büntetési tétel alsó határa alá is mehet. A jóvátételi munka, mint új intézkedés bevezetése, illetve a pénzbírság felső határának jelentős emelése pedig azt eredményezheti, hogy a szabadságvesztés helyett nagyobb számban alkalmazhatnak más szankciókat. Az ügyvéd úgy látja, egyes emberek számára ez súlyosabb büntetés lehet, mint a börtön.

A legfájóbb pont

Civil szervezetek, illetve a UNICEF magyar bizottsága is tiltakozik az ellen, hogy az Btk.-ban 14-ről 12 évre szállították le a büntethetőségi korhatárt. Gönczöl Katalin egyetemi tanár, kriminológus úgy látja, ez az egyik legfájóbb pontja a jogszabálynak, ráadásul a legsúlyosabb élet elleni bűncselekmények mellett testi sértés, rablás és kifosztás esetén is indulhat majd büntetőeljárás gyermekek ellen. Iskolai verekedés pedig – némi túlzással – szinte nincs is kisebb-nagyobb sérülések nélkül, s elvileg ilyen esetekben is felelősségre kellene vonni az „elkövetőt”.

A közelmúltban megszüntették a fiatalkorúak bíróságát, ahol felkészült bíró és pedagógus vagy más szakember ülnök tárgyalta az ügyeket. Ma már fiatalkorúak ügyészsége sincs, így hiányzik a megfelelő intézményrendszer, miközben a fiatalok büntetőügyeiben speciális szaktudással rendelkező bíráknak és ügyészeknek kellene eljárniuk – hangsúlyozza a kriminológus.

Az igazságügyi tárcánál 2008–2009-ben javaslat készült a fiatalkorúak ügyeiben eljáró egységes, elkülönült igazságszolgáltatási rendszer létrehozásáról – amely a bíróságot, az ügyészséget és a büntetés-végrehajtást is magában foglalta volna –, s a koncepciót szakmai vitára bocsátották – emlékeztet Gönczöl Katalin. E korosztály ugyanis sajátos elbánást igényel, és a bűnhődés mellett a társadalmi integráció elősegítése is alapvető kérdés. Megfogalmazódott ugyanakkor, hogy felmérjék: szakmailag mire képes a gyermek- és ifjúságvédelem rendszere. A munka azonban sajnálatosan félbeszakadt, miközben a büntethetőség korhatárának leszállítása miatt a kriminológus szerint most még a korábbinál is fontosabb lenne, hogy a fiatalkorúakra és a gyermekekre sajátos eljárási szabályokat alkalmazzanak.

Ha valaki egymás után három alkalommal követ el rablást, élete végéig rács mögé kerülhet
Ha valaki egymás után három alkalommal követ el rablást, élete végéig rács mögé kerülhet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.