Droghelyzet: rosszabbul állunk, mint négy éve

Büntetőjogi szigor helyett felvilágosító, mértékletességre nevelő programokat javasolnak a növekvő drogfogyasztás megfékezésére a civilek. A Kék Pont Alapítvány munkatársai az ENSZ kábítószer-ellenes világnapjának kapcsán hívták fel a figyelmet az ijesztő hazai statisztikákra és a lehetséges megoldásokra.

A magyar kamaszok többet isznak, többet dohányoznak, s már többet is drogoznak, mint az európai átlag. Ráadásul míg Európában a fiatalok alkohol- és marihuánahasználata stagnál, addig Magyarországon emelkedik – derült ki nemrég az európai fiatalok alkoholfogyasztási és dohányzási szokásait vizsgáló ESPAD-kutatásból. (A négyévente megismételt kutatás keretében tavaly 36 ország 100 ezer 16 éves diákját kérdezték meg.)

A magyar fi atalok 60 százaléka mondta, hogy volt már részeg életében (európai átlag 47 százalék), az előző hónapban pedig 23 százalékuk részegedett le (európai átlag 17 százalék). Ami a drogokat illeti, Európában a kamaszok 18 százaléka próbált ki már valamit, a magyarok 20 százaléka. Különösen a vidéki diákok körében nőtt a cannabisfogyasztás. –Eddig büszkén mondtuk, hogy mi kevéssé vagyunk érintve a drogfogyasztásban, de ez már nem igaz. A cannabis és más drogok fogyasztása is folyamatosan nő – közölte Rácz József, a Kék Pont Alapítvány vezetője.

A szervezet nem a hétfőn elfogadott büntető törvénykönyv szigorításában látja a megoldást. Szerintük az önsegítő, mértékletességre intő programok sokkal eredményesebbek. A holland Know Cannabis önsegítő online program keretében például naplót vezetnek a fogyasztók arról, hogy mikor mennyi marihuánát szívnak, milyen érzések kísérik a fogyasztást, milyen sűrűn jelentkezik a sóvárgás. Egy másik, szintén online programban chatelhetnek is szakemberekkel. Egy hasonló németországi program eredményeképpen a felhasználók fogyasztása jelentősen csökkent.

Ennek magyar változata a kannabiszpont.hu, mely első lépésként 16 egyszerű kérdést tartalmaz arról, hogy mik a cannabis előnyei, hátrányai a fogyasztó számára, mi a célja, abba akarja-e hagyni vagy csak csökkenteni az elszívottmennyiséget. Ezt követi a négy héten át tartó naplózás, a tudatosság növelése. Tavaly óta közel hatszázan vettek részt a programban. – Sajnos nagyon nehéz elérni a fogyasztókat, a Facebook-oldalunkat is kevesen lájkolják. Ez nem véletlen, ismerünk olyan szociológust, aki azért nem kapott meg egy állást, mert a cégnél észrevették, hogy lájkolta ezt a programot – tette hozzá Rácz József. A civil szervezet szerint a Btk. szigorítása tovább növeli a fogyasztók bizalmatlanságát, így aztán még nehezebb lesz elérni és bevonni őket a programokba.

Ami az alkoholt illeti, Rácz József kiemelte: eddig az volt az álláspont, hogy a felnőttek Magyarországon sokat isznak, de a kamaszok még nem.

– Sajnos már ez sem igaz, a serdülők is egyre több alkoholt fogyasztanak –mondja.

A Kék Pont kutatásai szerint az iskolai prevenció lényegében eltűnt Magyarországon. A tavaly megnyert pályázati pénzek pedig máig nem érkeztek meg a civilekhez – állítják. Azt is kifogásolják, hogy erős kormányzati támogatást élvez például a pálinka, amit hungarikummá is nyilvánítottak. Szerintük képmutató és ellentmondásos politika folyik, mert alkohol tekintetében nagyon is megengedő a kormány, míg a drogfogyasztást illetően egyre szigorúbb.

– Erre a kihívásra szerintünk az lehet a válasz, hogy a kontrollt belsővé tesszük. Döntse el mindenki maga, hogy mennyit fogyaszt az egyes örömforrásokból, de hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy a mértéktelenség elveszi ezt az örömöt – mondja Dávid Ferenc prevenciós programvezető. Éppen ezért lett a kampányuk jelszava a „Merj kevesebbet!” A droghoz hasonlóan minden más szernél is a használat mértékét és az általa okozott örömöt kell vezetni a felhasználóknak anonim módon, majd egy hónapmúlva visszajelzést kapnak arról, hogy hol tartanak. – Elkezdik figyelni magukat, tudatosabbakká válnak – hangsúlyozza. Ugyanezt javasolják a fesztiválozóknak is: vezessék, hogy melyik nap mit ittak, szívtak. Elsőként a VOLT Fesztiválon, aztán a Balaton Soundon, végül a Szigeten szeretnék mértékletesebb fogyasztásra bírni a fiatalokat.

A kormány elé kerül az új stratégia

A kábítószer-ellenes világnap alkalmából tegnap Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elismeréseket adott át azoknak a szakembereknek, akik a megelőzés és gondozás területén eredményeket értek el. A tárca közleménye szerint Magyarország az uniós országokhoz mérten azon szerencsés országok közé tartozik, ahol a kábítószerekkel kapcsolatos probléma viszonylag alacsony mértékű. Ők is kiemelték azonban, hogy a 18 év alatti korosztály kö rében nőtt az illegális szerek kipróbálásának aránya. Különösen negatív változás történt a marihuánafogyasztásban és az amfetaminokat kipróbálók arányában. Közölték azt is, hogy 2012 második felében, társadalmi és szakmai egyeztetéseket követően kormány elé kerülhet az új drogstratégia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.