„Egészségtelen volt, amit műveltünk”

„Azt, hogy a frakcióvezetői posztról való lemondásnak volt-e értelme, egy hosszabb időtáv képes csak igazolni. Ma úgy érzem, hogy helyes volt” – fogalmazott lapunknak adott interjújában Schiffer András. Az LMP politikusa valamivel több mint egy évvel ezelőtt mondott le a képviselőcsoport vezetéséről és húzódott hátrébb egy sorral.

Schiffer szerint a Lehet Más a Politika képviselői között akkoriban „jelentékeny volt” a véleménykülönbség abban a tekintetben, hogy lebegtessék-e még vagy idő előtt kimondják: nincs intézményesített együttműködés a parlamenti ellenzéki pártok között. Schiffer akkor azt az álláspontot képviselte, hogy egyértelműen világossá kell tenni: az LMP önállóan indul a választásokon. „Lényeges stratégiai kérdésről volt szó, és ha a frakcióvezető mögött ebben nincs érdemi támogatottság, akkor illendő visszalépnie. Ráadásul akkoriban az ellenzéki sajtó egy részénél én kerültem kereszttűzbe, rajtam keresztül akarták levadászni a pártot, és tartottam attól, ha a januári kongresszus olyan döntést hoz, amilyet hozott, ez a légkör csak élesedni fog” – fogalmazott Schiffer. Az ökopárti képviselő hozzátette: lemondásával ígymár nem lehetett azzal támadni, hogy „itt van a gonosz, aki egy személyben gátja minden ellenzéki összefogásnak”, különösen úgy, hogy a kongresszus végül a Schiffer által támogatott utat választotta: határozatot hozott arról, hogy az LMP nem köt választási együttműködést más parlamenti pártokkal.

„Persze, nyilván volt a döntés mögött egy rakat személyes elem is. Nem csinálok titkot belőle, hogy – miután permanens kampányban voltunk –egyszerű, személyes összezördülések terhelték akkoriban az LMP-t. Egyszerűen nem volt egy olyan nyugalmi időszak, amikor tisztázni lehetett volna, hogy ki mit és hogyan akar. Ezek az ellentétek pedig kulminálódtak a külső nyomás miatt” – tette hozzá. Schiffer szerint az LMP olykor már a működésképtelenség határáig bázisdemokratikus próbált lenni, utólag már belátja: hibásan. „Egész egyszerűen egészségtelen volt az, amit műveltünk. Betegesen féltünk attól, hogy valamilyen irányítás alá kerül az LMP” – fogalmazott.

Schiffer továbbra is elérhető célnak tartja, hogy az LMP 2014-ben kormányképes alternatívát tudjon felmutatni. Szerinte az Orbán-kormány leváltásához az kell, hogy az ellenzéki oldal egymillió szavazót tudjon átcsábítani abból a körből, amely korábban a Fideszre vagy a Jobbikra voksolt. „Ha az MSZP és az LMP stratégiája a következő másfél évben arra fog irányulni, hogy miként lehet a másikat a víz alá nyomni, illetve elszedni a másik szavazóit, akkor Orbán Viktor hátra fog dőlni és rendel egy kávét. Lehet ezt játszani, de akkor megváltottuk Orbánnak a beszállókártyáját a következő ciklusra” – mondta. Schiffer szerint ehhez az LMP-nek is változtatnia kell, és a „puszta oligarcházáson” túl a kulcsfontosságú konfliktuszónákban pontosan meg kell mutassák, hogy miben mások a többi párthoz képest, és mindez hogyan állhat össze egy szerethető képpé. „Nem kell különösebb kutatás ahhoz, hogy lássuk: azok, akik korábban a Fideszre voksoltak, de már régen leváltak a pártról, és most körbenéznek, nem fognak mind egy szálig MSZP–LMP-összefogásra voksolni. A fiatal voksolók körében az LMP épp a ’coolságát’, a frissességét veszti el, ha összeáll a rendszerpártok bármelyikével. Ha felfogjuk, hogy a Jobbik nélküli kormányváltást nem az dönti el, hogy a Rózsadombon miként küzdünk meg egymással, hanem, hogy a kis- és középvárosokban miként tudunk magunkhoz vonzani például reményvesztett fiatalokat, akkor előbbre jutunk” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ambicionálja-e újra a frakcióvezetői posztot, Schiffer azt válaszolta: „egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy újra szeretném csinálni, ez bennem finoman szólva egyáltalán nem tisztázott, sem stratégiai, sem személyes szinten”. Ugyanakkor hangsúlyozta: nem készül vissza a képviselőcsoport élére, mert az LMP-nek „van frakcióvezetője”.

Nem készül vissza az LMP-frakció élére
Nem készül vissza az LMP-frakció élére FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.