Törvény készül a Hit Gyülekezete ellen, bár cáfolják

Az egyházak tényleges társadalmi támogatottságához kötnék az oktatási és szociális intézmények átvételét

Kormányzati javaslat készül arról, hogy egy egyház ne vállalhassa jóval több intézmény fenntartását annál, mint amennyi a tényleges támogatottsága az országban – erősítette meg Orbán Viktor a Fidesz–KDNP-frakciószövetség tegnapi üléséről távozva újságírók előtt arra reagálva, hogy a Hit Gyülekezete egyre több iskolát vesz át. 

A miniszterelnök, elmondása szerint, az egyházak által működtetett intézmények ügyét nem tekinti sem ideológiai, sem vallási kérdésnek, Balog Zoltán humán csúcsminiszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közös javaslatot készít az arányosság érdekében, vagyis hogy egy egyház ne vállaljon jelentősen több intézményt annál, mint amennyi a tényleges támogatottsága az országban, ellenkező esetben ugyanis az adott felekezet hitéletben elfoglalt szerepe és a hitélet alapján nyújtott szolgáltatások mértéke elválik egymástól.

Semjén Zsolt a Népszabadság érdeklődésére azt mondta, valóban az ő javaslatáról van szó, és főképp nem az iskolákra, hanem inkább a szociális intézményekre vonatkozik. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes úgy foglalta össze a lényeget: „az intézmények működtetése az egyházak részéről a vallásszabadság megvalósulása”.

Orbán Viktor közbelép, ha túl sok iskolát kapnak a kisegyházak, s akkor az állam nem finanszírozza a fenntartást
Orbán Viktor közbelép, ha túl sok iskolát kapnak a kisegyházak, s akkor az állam nem finanszírozza a fenntartást

Ha egy egyház által átvett intézményben többen tanulnak, és többen kapnak szociális ellátást, mint amennyi tagja van a népszámlálás szerint az adott egyháznak, akkor nyilvánvaló, nem a vallásszabadság megvalósulásáról van szó. Meggyőződése szerint az egyházi intézményeknek alapvetően az adott egyház híveinek az ellátására kell koncentrálnia.

Arra, hogy milyen módon korlátoznák az iskolák, a szociális intézmények átvételét, Semjén Zsolt, hangsúlyozottan a személyes véleményét megfogalmazva, közölte: meg kellene nézni, hogy a nagy, intézményfenntartó egyházak esetén a népszámlálási adatok alapján hány hívő jut egy iskolai/ szociális helyre, és ebből a számból kiindulva nagyságrendekkel eltérő arányban kisegyház sem vehetne át intézményt. Vagy legalábbis az állam nem fogja finanszírozni.

Volt olyan kereszténydemokrata politikus, aki a buddhistákat hozta fel példaként,mondván, nincs feltétlenül annyi buddhista, mint amennyien tanulnának az általuk fenntartott iskolákban. Lehet, hogy mutatóban sincsenek azon felekezet hívei az általuk fenntartott intézményben – tették hozzá. „A nagyegyházak bölcs megfontolással, nagyon visszafogottan vesznek át intézményeket, mert ez nem pénzt hoz, hanem pénzt visz” – tette hozzá egy másik forrásunk, megjegyezve: „valamilyen féket be kell tenni a rendszerbe”.

Semjén Zsolt már konzultált Balog Zoltánnal, Hoffmann Rózsa oktatási és Soltész Miklós szociális államtitkárral, egyházi vezetőkkel, és tervezi, hogy Hölvényi György egyházakért felelős államtitkárral is tárgyalóasztalhoz ül.

Ha megszületik a szabályozás, amely kormányzati források szerint nem az egyházi törvény módosítását jelenti, hanem a 2013-as költségvetési jogszabályban egy „technikai megoldásként” jelenik meg, jövőbeni hatállyal lép életbe. Egyik forrásunk azonban azt mondta, van néhány kisebb létszámú egyház, mely irreális számú intézményt vett át, ezen esetekben tárgyalásokat kell folytatni, mert az állam nem tudja kifizetni a feltételezett juttatást. Azt a kereszténydemokraták határozottan cáfolták, hogy lex Hit Gyülekezete készülne.

Ki hány iskolát üzemeltet?

Az idei tanévben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia adatai szerint a települési önkormányzatoktól 41 intézményt vett át a katolikus egyház, így összesen 224 intézményük működik (tagintézményekkel, intézményegységekkel számolva 432) –közölte korábban az Origo.hu. A reformátusok 2011 nyarán 12 intézményt vettek át, így 129 intézményük működik az országban. Az evangélikus egyház pedig tavaly három óvodát, két általános iskolát és egy gimnáziumot vett át, ami tízszázalékos bővülést jelent. Az elmúlt hetekben számoltunk be arról, hogy a Hit Gyülekezete Hajdúsámsonon és Ajkán veszi át az iskola üzemeltetését az önkormányzattól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.