Marxot átírják Wassra, de a Kalapács utca is komcsi Pécsnek

Hét utca nevét készül megváltoztatni a pécsi közgyűlés. Nagy Csaba, fideszes alpolgármester a napirend előterjesztője, s a politikus frakciójának szándéka az, hogy tűnjenek el a kommunista diktatúrát idéző elnevezések a baranyai megyeszékhelyen. Így a következő utcatáblákat szedik le Pécsett: Frankel Leó, Károlyi Mihály, Marx, Népfront, Ságvári Endre, Sarló és Kalapács. (Utóbbi kettő utcával az a gond, hogy – mint a „lejárt” címeren – egymást keresztezik.)

Biztosra vehető, hogy a fideszes többségű közgyűlés ma megszavazza a javaslatokat. A közgyűlés szocialista frakciója azonban úgy látja, hogy a város irányítóinak inkább Pécs valódi gondjaival kellene foglalkozniuk, vagyis a munkanélküliség és az önkormányzat adósságának drasztikus növekedésével.

Amúgy hat új utcanévre még talán igent is bólintana az MSZP, indokoltnak tartják például, hogy a város olyan meghatározó egyéniségei, mint a költő Pákolitz István vagy a Pécsi Balettet megalapító Eck Imre nevét ily módon is megőrizzék. Azt viszont ízléstelen divatmajmolásnak minősítik, hogy a szerintük antiszemita és fasiszta eszmékkel szimpatizáló Wass Albertről utca legyen elnevezve. Nem mellesleg: Wass Marxot váltja, akinek „menesztését” a szocialisták ugyancsak elhibázott lépésnek gondolják. Ezzel kapcsolatban a pécsi MSZP-frakció vezetője, Tóth Bertalan azt mondja, Marx munkásságát világszerte elismerik, s a kommunista bűnökkel aligha vádolható angol tudományos társulat, a Royal Society a második évezred legmeghatározóbb gondolkodójának tartja a német tudóst.

Nagy Csaba ezt nem vitatja, ám megkeresésünkre úgy érvel, Marx ideológiája adta a kommunista diktatúrák eszmei alapját.

Arra a kérdésre, hogy az érintett utcák lakóit faggatták-e a tervezett változásokról, Nagy Csaba így felel: – Azok, akik tudták, kiről nevezték el az említett utcákat, helyeselték a változást. Olyan személlyel nem találkoztunk, aki aggályát fejezte volna ki, inkább azt vetették fel, hogy mennyibe fog ez nekik kerülni. Mindenki számára megnyugtató volt, hogy a változás költségeit a város vállalja.

Elmentem három, névváltozás előtt álló utcába, s megkérdeztem vagy két tucat helybélit. Kivétel nélkül mindenki azt mondta, hogy őket senki se kérdezte, s a megyei lapból értesültek a küszöbönálló változásról a napokban. Azt, hogy az érintett utcák lakói közül bárki is kérte volna a változást, képtelenségnek tartották. A Kalapács utcában egy ötvenes éveit taposó forgácsoló elnevette magát:

– Ugyan, ki az a bolond, akit zavar a kalapács meg a sarló? Harminc éve itt lakom, de sosem jutott eszembe, hogy a diktatúra utcájában lakom.

A Marx utca vége felé egy panzió áll harminc éve. Középkorú férfi a gazdája, s ő meglepődve néz rám:

– Nem hallottam eddig róla, hogy megváltozik az utca neve. De arról se hallottam, hogy itt valakinek baja lett volna Marxszal.

– Ezt a hülyeséget! – csattan fel a fogadóval szemközti porta nyugdíjas tulajdonosa.

A Marx utcában kérdezettek közül senkinek sincs gondja a jelenlegi névadóval, s nincs, aki tudna valamit Wass Albertről. Annál többen tudnak a Szamárkútról. Egy monda szerint a török időkben Pécs basája, amikor visszaélései miatt hazarendelték, kitömette szamarát, s abba rejtette el a kincseit. A kitömött állat a mostani Marx utcában egy közkutat díszített. Később a basa unokaöccse visszatért Pécsre, és megvette a várostól a szamarat. Amikor kiderült, hogy így hozzájutott rokona aranyához, a helyi kovács szamárfejes kútkifolyót formázott, ezzel figyelmeztetve a pécsi bírót, mily balga volt, amikor belement a kitömött jószág eladásába.

A Marx utca egyik lakója, egy harmincéves férfi a névváltozás híréről értesülve csak ennyit morgott:

– Szamárkút.

Ha lenne Hegel és Rorty utca is

Marx „leváltása” okán arra kértük Boros János filozófust, a Pécsi Tudományegyetem 58 éves tanárát, az MTA Filozófiai Intézetének igazgatóját, adjon rövid összegzést Marx megítéléséről. „Karl Marx értékelése országonként, kultúrkörönként, politikai és világnézeti beállítottságtól függően változó” – mondta Boros, aki filozófiából Svájcban diplomázott. – Elfogadott, hogy Marx jelentős gondolkodó, aki nélkül másként látnánk a világot. Mindamellett a filozófia kérdéseiben nem hozott gyökeresen újat (ahogyan azt Descartes, Kant vagy Hegel tette). A modern politikafilozófiát sem ő teremtette meg, az inkább Locke, Hume, Rousseau és Kant nevéhez fűződik.

A gazdaságfilozófia sem az ő találmánya. Abban eredeti, ahogy szintetizálta az őt megelőző elméleteket. Marx a nyugati értelmiség körében – hihetetlen magyarázó ereje miatt – ma is népszerű. Marx elutasítása a volt „szocialista” országokban erős, mivel ott a diktatórikus vezetés mindig rá hivatkozott. Valójában azokban az államokban egy nagyszerű eszme perverziója valósult meg. Ezért – bár Marxszal semmi baj – érthető, ha ezekben az országokban a múlttal szakító politika azt mondja, ne nevezzenek el róla utcát.

Nálunk talán akkor lehetne utcát elnevezni róla, ha a környéken lenne még Szókratész, Arisztotelész, Kant, Hegel, Derrida és Rorty utca is. (U. T.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.