Felmondtak a Neo FM-nek

Megindult a több hónapig tartó jogi hercehurca a Neo FM sorsáról, miután a Médiatanács szerdán felmondta a kereskedelmi rádió műsor-szolgáltatási szerződését a több százmillió forintos tartozás miatt. A rádió tulajdonosai megkérdőjelezik e lépés jogosságát, de amennyiben nem találnak új befektetőt, akkor a jogorvoslati határidők lejárta után, valószínűleg szeptember közepén, a Neo FM kénytelen lesz befejezni a sugárzást.

Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője azzal indokolta a szerződés felmondását, hogy a Neo FM-et működtető cég, az FM1 Zrt. menedzsmentje nem élt azzal a mentőcsomaggal, amelyet a hatóság korábban kidolgozott számára. (A rádió hozzávetőleg 600 millió forintos díjhátralékkal és emiatt kiszabott bírsággal tartozik, ezenkívül nem tette le a 150 milliós kötelező bankgaranciát. A médiahatóság mentőcsomagja, ajánlata a bírságok összegének, hozzávetőleg 40 millió forint elengedése volt.) A hatóság a cég vezetésének magatartását nem tudja másként értelmezni, mint hogy a rádió vezetése lemondott a csatornáról, és bezárta a rádiót. A Neo FM harminc napon belül fellebbezhet a döntés ellen. A Médiatanács haladéktalanul tájékoztatja a Neo FM-et, a rádió jogi, gazdasági és technikai bezárásának felelőssége a Neo FM-et terheli. A hatóság szóvivője azt mondta, a Médiatanács bízik abban, hogy a rádió hallgatói nem veszítik el kedvenc műsoraikat, és a csődeljárás alatt álló cég csődbiztosa kielégíti a rádió munkatársainak és hitelezőinek igényét.

A FM1 Zrt. szerint a Méditanácsnak nincs joga felmondani a szerződést a csődvédelem alatt álló társasággal. A cég álláspontja szerint a hatályos jogszabályok értelmében ideiglenes fizetési haladék vagy csődvédelem alatt „az adóssal kötött szerződéstől nem lehet elállni, vagy azt nem lehet felmondani arra hivatkozással, hogy az adós a fizetési haladék időtartama alatt tartozását nem egyenlíti ki”. Tekintettel arra, hogy a fizetési haladék egy nappal korábban már hatályba lépett, az FM1 Zrt. ezért nem tehet mást, mint hogy az ügyet a jogászokra bízza – közölték. A rádió egyik tulajdonosa, Horváth László hétfőn azt mondta, azért vannak ilyen nehéz helyzetben, mert karanténba kerültek a reklámpiacon, ők nem kapnak állami hirdetést.

2009-ben nagy botrányt váltott ki, hogy az akkori médiahatóság delegáltjai a Sláger frekvenciáját a Neo FM-mel pályázó, a baloldali gazdasági körökhöz több szállal kötődő FM1 konzorciumnak, a Danubius hullámsávjának használati jogát pedig az akkor Fellegi Tamás, jelenleg Nyerges Zsolt érdekkörébe tartozó Advenio Zrt. által működtetett Class FM-nek adták hét évre. Majtényi László, az ORTT elnöke a döntés miatt mondott le posztjáról, és már akkor közölte, hogy a pályázók ígérete, az, hogy árbevételük 50-55 százalékát befizetik az állami kasszába, teljességgel irreális és teljesíthetetlen. A hatóság az idén tavasszal titokzatos módon csökkentette a Class FM és a Neo FM által az államnak fizetendő díjat. A Neo FM 2010-ben és 2011-ben egyaránt veszteséget produkált. 2010-ben 1,14 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 713 millió forint veszteséget termelt. Az árbevétel 2011-ben 641 millióra zsugorodott, a veszteség pedig 1,2 milliárdra nőtt. Ezzel szemben az állami hirdetésekkel igencsak „teletűzdelt” Class FM nyereséges. A rádiót működtető Adveniónak tavalyelőtt 161 millió nyeresége volt, 2011-ben pedig csaknem 54 millió.

A lapunk által megkérdezett médiajogásznak kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy a csődvédelmi eljárás akár egyéves időtartama alatt a Neo FM tovább tudna sugározni. A műsor-szolgáltatási szerződés felmondása és a csődvédelmi eljárás ugyanis két különböző jogi aktus. Ha a Neo FM tulajdonosai fellebbeznek a szerződés felmondása ellen, és a bíróság nem nekik, hanem a Médiatanácsnak ad igazat, akkor a jogerős döntés után a médiahatóság megszüntetheti a rádió sugárzását.

Kiricsi Karola bejelenti a döntést
Kiricsi Karola bejelenti a döntést
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.