Az ő és az ű hang még nagyon nehéz

Afgán sátor is lesz a győrsági falunapon. Egy befogadott család süt, főz majd benne hazai ízeket. Esetükben persze nehéz megfogalmazni, mit is jelent a hazai. Afganisztánból 13 éve menekültek el, házukat lebombázták, rokonaik meghaltak a háborúban.

Afganisztánban nem maradt senkijük. Pakisztánba, majd onnan Iránba mentek, Teheránban született a két gyerekük is. Később Európában próbáltak jövőt teremteni nekik, másfél éve kerültek Magyarországra, s a bicskei befogadó állomásról egy pályázat keretében jutottak otthonhoz Győrságon. A Győr melletti települést ezerötszázan lakják: vallásgyakorló katolikusok, evangélikusok, reformátusok. Amikor a muszlim család a községbe költözött, volt, aki megkérdezte a polgármestertől: mecsetet is építenek-e nekik. Ferenczi Zsolt azt válaszolta: keresztény templomot sem építettünk, mecsetet sem fogunk. A vallását mindenki szabadon gyakorolhatja.

Befogadták őket
Befogadták őket

És gyakorolja is. Az afgán család mentora az evangélikus lelkész, aki jelenleg főállású anya. Nem téríteni, segíteni akar.

Az afgán család tagjai azt mondják: „mi mohamedánnak születtünk, abban a hitben is akarunk meghalni, de nekünk a keresztények nem ellenségeink”. Tízéves fiuk például jelentkezett a tanító néninél, szeretne szerepelni a passiójátékban. A tanárok megkérdezték a szüleit, akiknek semmi kifogásuk sem akadt, sőt megnézték a gyereket mindegyik templomban, hiszen több helyen is előadták a darabot.

A polgármester szerint a győrsági emberek nyitottságához hozzájárul, hogy van egy olasz testvériskolájuk, az egyik évben ottani gyerekek nyaralnak a magyar faluban, a másikban a győrságiak utaznak Olaszországba. Az olasz szülők egy része pedig indiai, afrikai származású gyerekeket is nevel, így velük is jó barátságba kerültek a győrsági diákok, s megszerették őket a szülők is. Nem volt hát idegen számukra a távoli országból és más kultúrából érkező család.

Korábban voltak olyan hangok: miért nem a helyi szegényeken segítenek. A polgármester szerint elsősorban rajtuk segít, télen ingyen tűzifát osztottak szét nekik, van házigondozó-rendszerük is. Igaz, akik annak idején fölvettek 10-13 millió forint bankkölcsönt a házra, s tartozásuk már 20 millióra rúg, azoknak a hitelét képtelen kifizetni az önkormányzat.

A menekültek befogadása anyagilag is nyereség a falunak. A helyhatóság 14 millió forintot nyert el az Európai Menekültügyi Alap és a magyar BM közös pályázatán. Ennek az összegnek a 75 százalékát fizeti az Európai Unió, 25 százalékát pedig a Belügyminisztérium állja. A társadalmi beilleszkedést elősegítő program másfél éves, addigra kell szakmát szerezniük, munkahelyet találniuk, eltartani magukat az afgánoknak.

Az önkormányzat a pályázati pénzből felújította és berendezte a hivatallal szomszédos, eddig elhagyott épületet. Két munkahelyet is létrehoztak, egyikük mentorként, másikuk programmenedzserként dolgozik, mindketten állandó vendégei a családnak. Segítik a beilleszkedésüket, a napi ügyeik intézését, a hazai bürokráciában történő eligazodást, ők kerestek szakképzést a szülők számára.

Az apa és az anya a szakmai képzés mellett az Audi Akadémia nyelvtanfolyamán magyarul is tanul. Február óta laknak Győrságon, s már mindkét felnőtt beszéli a nyelvünket, lassan és tagoltan, de körülírva szinte mindent megértenek. Az „ő” és az „ű” hang nagyon nehéz, mondogatják, de már jól artikulálják a két magánhangzót.

A hatéves, most még óvodás kislány meghökkentően szépen beszél magyarul, nem érti, szüleinek miért okoznak gondot az „ő” hangok, az ő kedvence például a Körtéfa kezdetű ének, de rengeteg más magyar népdalt is tisztán énekel.

Fogorvos leszek, mutat kihullott tejfogai helyére. Én focikapus, jelenti ki a tízéves fiú, akinek az iskoláztatását az első osztályban kezdték Győrságon, de az eddigi négy hónap alatt már öt elismerő oklevelet hozott az iskolából. Gyönyörűen rajzol.

A falu kocsmájában azt mondták: az afgán családfő jó gyerek, csak egy baja van, nem iszik alkoholt. Vízzel kell koccintani vele. A fene gondolta volna, hogy vízivóval is barátságot köthet az ember, hüledeznek.

Melyik mondta, kérdez vissza az afgán férfi, amikor mesélem neki a történetet. A Laci vagy a Gyula? Más is lehetett persze, mert sokakkal vagyok jóban, magyarázza.

A családfő – biztonsági okokból nem írjuk le a nevét – szabó. Itt most CNC-esztergályosnak tanul, a felesége pedig fodrász szeretne lenni.

A magyar szokásokat folyamatosan veszik át. Az első hetekben még főleg a szőnyegen ült a család, most már az általuk áthúzott kanapén. A magyar ételek közül a nokedli és a palacsinta a kedvencük. Ha eltelik a másfél év, akkor már pénzért kell bérelniük az önkormányzattól a lakást, de úgy számolnak: nemsokára lesz munkájuk, keresetük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.