Csődvédelmet kért a Neo FM

Csődvédelmet kért a Neo FM kereskedelmi rádiót üzemeltető FM1 Zrt. Horváth László, a cég egyik tulajdonosa hétfői tájékoztatóján azt mondta, nem tudtak részesedni az állami hirdetésekből, csak a konkurencia. Hozzátette: ha valaki biztosítani tudná, hogy lehessenek állami hirdetések, annak 1 forintért odaadnák a rádiót.

Az FM1 Zrt. hétfő éjfélig kapott határidőt a médiahatóságtól a mintegy 750 milliós tartozásának rendezésére. Ez az összeg a be nem fizetett szolgáltatási díjból, az ezek miatt kiszabott bírságokból és a kötelező, több mint 150 milliós bankgarancia hiányából áll össze.

Horváth László lapunknak azt mondta, remélik, hogy a hatóság őszig haladékot ad a tartozások rendezésére és átütemezésére. Horváth szerint azért kerültek ilyen nehéz helyzetbe, mert karanténba kerültek a hirdetési piacon.

– Minket nem akarnak használni. Hiába vagyunk sok szempontból piacvezetők a kereskedelmi rádiók piacán, elkerülnek a hirdetők – mondta Horváth, hozzátéve: nemcsak az állami szektor nem helyezi el reklámjait a Neo FM-en, de azok a vállalatok is elkerülik őket, amelyek nem akarnak megbélyegzetté válni azzal, hogy ott hirdetnek. Az FM1 Zrt. 500 millió forintos váltót ajánlott fel a tartozás fejében. A felajánlott váltó mögött cég, magánszemély és az Econet tőkeemeléséhez kölcsönadott összeg áll.

A médiahatóság még hétfőn elutasította a Neo FM ajánlatát. A Médiatanács közleménye szerint a felajánlott váltó elfogadásának jogi és gyakorlati akadálya is van, ezért a hatóság számára az nem más, mint egy darab papír. „Ha az üzleti vállalkozás vezetői által felkínált papír mögött valódi fedezet van, akkor a tulajdonosoknak lehetőségük van annak beváltására, azaz a Médiatanácsnak felajánlott papírdarabot maguk tudják készpénzzé tenni” – közölte a hatóság, hozzátéve, hogy ez esetben hétfő éjfélig bőven van lehetőségük a korábban vállalt 200 milliós tartozás teljes rendezésére. A Médiatanács szerint egyre valószínűbb, hogy a rádió vezetése nem akar élni a Médiatanács által felajánlott mentőcsomaggal, és be kívánja zárni a rádiót.

2009-ben nagy botrányt váltott ki, hogy az akkori médiahatóság, az Országos Rádió- és Televíziótestület fideszes, kereszténydemokrata és szocialista delegáltjai a Sláger frekvenciáját a Neo FM-mel pályázó, a baloldali gazdasági körökhöz több szállal kötődő FM1-konzorciumnak, a Danubius hullámsávjának használati jogát pedig az akkor Fellegi Tamás, jelenleg Nyerges Zsolt érdekkörébe tartozó Advenio Zrt. által működtetett Class FM-nek adták hét évre. Majtényi László, az ORTT elnöke a döntés miatt mondott le posztjáról, és már akkor közölte, hogy a pályázók ígérete, vagyis az, hogy árbevételük 50-55 százalékát befizetik az állami kasszába, teljességgel irreális, így teljesíthetetlen.

A Neo FM-et működtető FM1 Zrt. 2010-ben és 2011-ben is veszteséget produkált. 2010-ben 1,14 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 713 millió forint veszteséget termelt. Az árbevétel 2011-ben 641 millióra zsugorodott, a veszteség pedig 1,2 milliárdra nőtt. Ezzel szemben a Class FM-et működtető Advenio nyereséges. 2010-ben 2,4, 2011-ben pedig 2,3 milliárd árbevételt könyvelhetett el, tavalyelőtt 161 millió nyeresége volt, 2011-ben pedig csaknem 54 millió.

Horváth László még reménykedik
Horváth László még reménykedik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.