Százezrek esnek el az ingyenes fogászattól, Éger István a posztjától

Aligha van Magyarországon olyan nővér, orvos vagy beteg, akinek az életébe ne szólt volna bele hétfőn az Országgyűlés, amikor jóváhagyta az egészségügyi salátatörvényt. Ebbe ugyanis a kormány mindenféle tematikus megszorítás nélkül zsúfolt bele szabálymódosításokat. Így a sebészek munkaidejétől a nyugdíjasok protézisén át a gyógyszergyárak profitjáig szinte mindent átírtak egyetlen gombnyomással.

Az újraírt szabályokkal megregulázzák a jogosulatlanul gyógyszert rendelő orvosokat, akiket a támogatás másfélszeresére büntethetnek, ha vétenek a receptírás szakmai szabályai ellen. E törvény biztosít lehetőséget a gyógyászati segédeszközgyártóknak arra, hogy öt százalékkal emeljék a mankók, kerekes székek, kötszerek árát. A döntés következményeit a betegeknek kell megfizetniük. Jóbai Zsolt, az Orvostechnikai Szövetség alelnöke lapunknak azt mondta: bár nagyobb árkorrekciót reméltek a gyártók és forgalmazók, ennek ellenére a cégek maguk döntenek arról, hogy mely terméknél élnek és melynél nem a lehetőséggel.

Körülbelül 300 ezer embernek kell majd többet fizetnie a fogorvosnál, ha kezelésre szorulna. Eddig ugyanis térítésmentes fogászati ellátás járt 60 év felett, a jövőben ezt a kedvezményt a hivatalos nyugdíjkorhatárhoz igazítják, azaz a 60, 61 éveseknek fizetniük kell.

A salátatörvény pontosítja ugyanakkor az államosított kórházak működtetési szabályait, rendelkezik az egészségügyben dolgozók béremelésének kifizetéséről. E szerint: az állami tulajdonba került intézmények vezetőinek mozgásterét meglehetősen szűkre szabták, szinte minden kérdésben a fenntartó, a GYEMSZI kapott valódi döntési kompetenciát. A jogszabály értelmében az egészségügyben dolgozók nem béremelést, egyelőre csupán bérkiegészítést kapnak. Az első hat hónapra járó összeget augusztusban, egyben fizeti ki a kormány.

Lesznek, akik így is kimaradnak: a szakdolgozók közül azok, akik három évnél kevesebb ideje vannak a pályán, semmit nem kapnak. Nem járnak sokkal jobban azok sem, akik 4-6 éve dolgoznak, hiszen az érintettek többsége ezer-ezerhétszáz forint körüli emelésre számíthat.

Szigorították a webes gyógyszer-értékesítés, illetve a házhoz szállítás szabályait. Ezt a tevékenységet csak olyan közforgalmú gyógyszertárak végezhetik, amelyek erre külön engedéllyel rendelkeznek. E törvény részeként az innovatív gyártóknak az ezer forintnál drágább és hat éve forgalomban lévő originális termékeik után összesen 30 százalékot kell visszafizetniük a költségvetésnek.

Az új törvény értelmében ugyanazon választott kamarai tisztségviselő csak két ciklusban tölthetné be a pozícióját. A tervezet szerint 2012 októberéig új választásokat kell tartani. E passzus értelmében Éger István, az orvosi kamara és Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke sem indulhat újra a posztért.

Szilágyi László, az LMP képviselője a Népszabadságnak azt mondta: nem támogatják a salátatörvényt. Különösen aggályosnak ítélik a gyógyszercégeket szorító szabályokat, mert félő, hogy azok nem vállalják az újabb sarcokat, akkor pedig betegek tömegei maradnak gyógyszer nélkül, ez pedig túl nagy kockázat. A béremelés összege nagyon kevés, nem oldja meg az orvoselvándorlás problémáit.

Hasonlóan vélekednek a szocialisták is. Tukacs István MSZP-s képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy a bérfejlesztés aránytalan, nagyon kevés pénzt kapnak a szakdolgozók, s a többletpénz nem elegendő az orvosok elvándorlásának megakadályozására.

A kórházak kérnek a segítségből
Csődeljárás a HospInvest ellen Kiskunhalas - Semmelweis Kórház, épület külső Lengyel János, a kiskunhalasi kórház orvos igazgatója, Hospinvest. üres ágy, kerekes ágy, hordágy,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.