Történelem és romantika

Az 1970-es években alapított Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Csongrád megye legjelentősebb turisztikai létesítménye. Bár Ópusztaszert a magyarok számára körbelengi egyfajta nemzeti romantikus aura, az Emlékparkban fellelhető kiállításoknak az a része, amely a honfoglalással foglalkozik, régészeti leletekre épít, és ezt a történelmi látásmódot szembe is állítja a XIX. század végén készült Fesztykörkép szemléletével.

Az Emlékpark legtöbbet emlegetett látnivalója ez, a Millenniumra készült gigantikus – 1800 négyzetméter felületű – panorámafestmény, amely a magyarság érkezését ábrázolja a Kárpát-medencébe, a kor divatjának megfelelően. A terepesztalba illesztés, a hangeffektusok segítségével az illúzió egészen valósághű. A park központjaként szolgáló Rotundában a Feszty-körképen kívül egy Mátyás király korára koncentráló panoptikum és egy XIX. századi viseleteket bemutató kiállítás képviseli még a szórakoztató ismeretterjesztést. A honfoglalás koráról egy korrekt kiállítás látható a földszinten: az olvasnivaló több mint a látnivaló, bár igyekeztek egy-egy videóval, makettel feldobni a leletanyagot. Talán a legérdekesebb a szeri monostorról, az azt feltáró ásatásokról szóló kiállítás: itt megtudhatja bárki, hogy Pusztaszert nemcsak Anonymus szövege köti a honfoglaláskorhoz, hanem a régészet tudományos eredményei is.

Az ötvenhektáros területen található egy nomád kalandpark, ahol naponta kétszer adnak műsort hagyományőrző lovasok. Kovácsmesterségből és bőrmegmunkálásból is tartanak bemutatókat. Múzeumként a legerősebb része az Emlékparknak a skanzen: több mint 20 autentikusan felépített és berendezett ház, egyéb építmény, mindegyikben a múlt század eleji életet, szakmákat bemutató kiállítás. Az emlékpark igyekszik élettel megtölteni az épületeket: a kemencében sütnek, az istállóban tehén álldogál, az oskolában órát tart a tanító, a vegyesboltban nemcsak vízhordó kannát lehet kapni, hanem kakaós csigát is. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark a nyitott és érdeklődő turistának már nemcsak egy napra elegendő programot kínál. Gondolnak a külföldiekre is: a Rotundában a legtöbb helyen angol feliratokkal találkozni, de pél dául a körképhez tartozó tudnivalókat tizenöt nyelven lehet meghallgatni, és a skanzenben is három nyelven találtunk ismertetőket.

Igazi kemencében igazi sütemény
Igazi kemencében igazi sütemény
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.