Átkeresztelték a honvédelmi pénzek zárolását

Megy a trükközés azért, hogy a 3,2 milliárdos zárolás ellenére teljesüljön az az ígéret, miszerint a következő három évben legalább nominálértéken nem csökken a honvédelmi költségvetés.

Jelentős eredménynek nevezte Hende Csaba honvédelmi miniszter a parlament illetékes bizottsága előtti beszámolójában is, hogy a kormány tavasszal úgy döntött: a következő három évben garantálja a honvédelmi költségvetés nominális értékének megőrzését. Hende kiemelte, hogy a minisztériumok közül egyedül a honvédelmi tárca tudta mindezt elérni, ráadásul úgy, hogy a pénzügyi válság miatt előírt kötelező minisztériumi zárolások csak a HM-et nem érintik.

Hende Csaba azt elérte, hogy ne csökkentsék tovább az  amúgy is kicsi büdzsét
Hende Csaba azt elérte, hogy ne csökkentsék tovább az amúgy is kicsi büdzsét

Az ellenzéki szakpolitikusok ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozzák: a nominálérték megőrzése nem túl nagy siker, mert az reálértéken csökkenést fog jelenteni. Ez pedig az amúgy is alacsony honvédelmi költségvetés további törékenységét jelzi. Ráadásul megjelent egy kormányhatározat, amely 3,2 milliárd forint zárolását rendelte el a honvédelmi tárcánál. Ezzel kapcsolatban Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi miniszter tett fel írásbeli kérdést a miniszternek, aki azt válaszolta: a kormányhatározat tévesen írta elő a zárolási kötelezettséget.

Juhász egy másik írásbeli kérdése tovább bonyolítja a képet, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest kérdezte arról: hogyan fordulhat elő, hogy a kormány egyik rendelete garantálja a honvédelmi költségvetés „2012. évi tervezett költségvetési támogatásának nominálértéken való biztosítását”, majd egy másik kormányhatározatban 3,2 milliárd zárolását rendeli el, ráadásul a szakminiszter szerint tévesen. Navracsics helyett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszolt, kijelentve: a két dolog nincs ellentétben egymással. Hangsúlyozta, hogy a büdzsé nominálértéken való garantálása a zárolás mellett is megvalósítható lett volna, és a hivatkozott rendeletet sem hiba, hanem a forrásszerkezetben történt változás miatt kellett módosítani.

Matolcsy rámutat: a kormány „lehetővé tette”, hogy a honvédelmi tárca ne a zárolás útján, hanem „a központi költségvetés központi számlájára teljesítendő bevétel befizetésével járuljon hozzá az államháztartás egyensúlyának megőrzéséhez”, esetünkben a 3,2 milliárdos zárolás helyett a HM-nél feleslegessé vált ingatlanok értékesítéséből befolyó bevétel – „legalább 3,2 milliárd forint” – biztosít majd bevételt a központi költségvetés számára. Azaz, nem zárolják a HM-büdzséből az említett összeget, de „legalább” ugyanekkora értékben elvonják az eladásra kínált ingatlanokból származó bevételeket. Utóbbi azért érdekes, mert Hende Csaba korábban több helyen is azt mondta: kormányfői különengedélyt kapott arra, hogy az ingatlanbevételeket ne kelljen a központi költségvetésbe visszafolyatni, hanem teljes egészében fejlesztésekre fordíthassák azt.

A zavaros kommunikáció és az egymásnak ellentmondó kijelentések mögött forrásaink szerint az húzódik, hogy bár Hende Csaba sikeresen elérte a kormányon belüli egyeztetések során, hogy ne csorbítsák tovább az amúgy is tragikusan alacsony honvédelmi büdzsét, a forráshiány miatt bevételi kényszerben lévő nemzetgazdasági tárca nem adta fel, hogy teljesítse az elvárást. Ami pedig a HM-ingatlanokat illeti, egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy – Matolcsy kijelentésével ellentétben – a honvédelmi tárca nem pénzbeni bevételt fog adni a központi költségvetésnek (a HM cáfolja is, hogy befizetési kötelezettségük lenne), hanem bizonyos számú és értékű ingatlant nyújtanak át „természetben”. Így, bár Hende Csaba kijelentése abban helytálló, miszerint az eladott ingatlanok árát a HM maga költheti majd el, annyiban mindenképpen pontosításra szorul, hogy csak azon ingatlanok bevételét, amelyeket nem kell „beadnia a közösbe”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.