Visszaéltek a névvel

Nem rosszakaratú lejáratás, inkább agresszív, túlbuzgó piacszerzés – ez állhat a négyszáz patikának kiküldött levél mögött, amiben az Erzsébet-utalványt propagálta egy reménybeli alvállalkozó, visszaélve a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány nevével.

Szombati cikkünkben egy levélről számoltunk be, amelyet Erzsebetutalvany.hu elektronikus levélcímről küldtek egyes gyógyszertári vezetőknek. A levél arról tájékoztatta a patikusokat, hogy a gyógyszertáraknak miért előnyös az Erzsébet programba bekapcsolódniuk. Ebben a szövegben szerepelt a következő mondat is: „az új Erzsébet-utalvány a teljes szociális hálóba való beépítése miatt (beiskoláztatási támogatás, családi pótlék, önkormányzati segély és tervezetten a nyugdíjak egy része) bővített felhasználhatóságot tesz lehetővé”. Mivel a kormányzati szereplők korábban határozottan cáfolták, hogy a családi pótlék bekerül az Erzsébet programba, ez a mondat érthető módon meglepetést okozott.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) és a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. közleményben még szombaton elhatárolódott a levéltől, amelyről azt feltételezik, hogy „rosszindulatú és vélhetően szándékos lejáratás céljából járta be a magyar sajtót”. Újabb információink szerint a levelet valóban nem a Nemzeti Üdülési Szolgálat küldte ki (a NÜSZ-nél érintetlen a szerver), hanem egy alvállalkozói szerződésre pályázó cég – felhatalmazás nélkül és visszaélve az üdülési alapítvány nevével.

Beszéltünk egy értékesítési szakemberrel, aki szerint a következő történhetett: az elfogadórendszer kiépítésében érdekelt egyik potenciális alvállalkozó „nem rosszakaratból, hanem túlbuzgóságból” kiküldte a levelet mintegy 400 patikának. Az értékesítési cég a levél tartalmáról nem egyeztetett a Nemzeti Üdülési Szolgálattal. Feltehetően annak érdekében használta az Erzsebetutalvany.hu e-mail címet, hogy a tájékoztató levél hitelesnek tűnjön. A lapunkat tájékoztató szakember szerint a szóban forgó cég ennek érdekében nem az alapítvány levelezőrendszerét törte fel, hanem egy olyan internetes hírlevélküldő szolgáltatást vett igénybe, amelynél a feladónak lehetősége van tetszőleges címet megadni. Így sikerült elérni, hogy a patikusoknak úgy tűnjön, mintha a levelet az üdülési alapítvány küldte volna. Mindezt azért tehette, hogy több szerződést tudjon kötni, hiszen az elfogadóhelyek beléptetése ügynöki rendszerben történik.

A patikusoknak a Nemzeti Üdülési Szolgálat egyik lehetséges alvállalkozója küldte ki az ominózus levelet
A patikusoknak a Nemzeti Üdülési Szolgálat egyik lehetséges alvállalkozója küldte ki az ominózus levelet

Sikerült elérni a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány és a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. képviselőit, hogy megtudjuk a véleményüket ezzel az értelmezéssel kapcsolatban. Leszögezték: megvizsgálják az ügyet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtófőnöke is újra megerősítette, hogy a családi pótlékot és a nyugdíjakat továbbra is készpénzben kapják az érintettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.