Csak törzshajlítás

– Fölrobbantom őket, ha behívnak felülvizsgálatra! Föl én! – Az 57 esztendős Juhos Lajos kiabálta ezt péntek délelőtt Komlón a városháza előtti téren, ahol 350-400 volt bányász tüntetett a kormány rokkantnyugdíjakat újraszabályozó rendelete ellen. Juhos 18 és fél évet szolgált vájárként, 1991-ben gerincsérvvel, ízületi elváltozásokkal százalékolták le. Most 139 ezer forint rokkantnyugdíjat kap.

A kormány múlt évi rendelete alapján 2013 végéig felülvizsgálják az aktív korú leszázalékoltak egészségi állapotát, s akinél nem látják indokoltnak a nyugdíjat, megvonják ezt az ellátást, és marad a 28 ezer forintnyi segély.

– Hogy éljek meg 28 ezer forintból? Felneveltük a gyerekeimet, elváltam, a lakást a feleségemnek hagytam, vettem egy egyszobás panelt hitelből, arra havi 40 ezret fizetek. Autót is vettem, arra is havi 40 a tartozásom. Mit akarnak? Mindent elvenni tőlem? Hogy menjek dolgozni? Hová? Itt nincs munka. És már a terhelést nem bírom. Ha tolok egy talicskát, ötven méter után kiköpöm a tüdőmet. Ezt akarják? – kérdi.

Hogy pontosan hány volt bányászt fenyeget a rokkantnyugdíj elvesztése Komlón, azt egyelőre senki sem tudja a 25 ezer lelkes városban. A demonstrációt szervező Komlói Rokkant Bányászok Szövetsége új szervezet, s nincsenek még ilyen adatai. A tüntetésen részt vevők úgy vélték, összesen négy-ötezer volt bányavállalati dolgozó élhet Komlón, s legalább ötödük rokkantellátásra jogosult. Ha elveszítik járandóságukat, elhelyezkedni a közelben aligha tudnak, hisz a városban a munkanélküliség meghaladja a 20 százalékot, s úgyszólván nincs állásajánlat a kistérségben. Eddig három volt bányásztól vonták meg a rokkantellátást. A többiek – ki szorongva, ki dühödten – várják a behívót.

A tüntetésen felolvasták egy bányász levelét. A balul járt férfi leírta, hogy a felülvizsgálat során tovább tartott a levetkőzés és a felöltözés, mint a kontroll, ami néhány törzshajlításból állt. Az infarktuson átesett, koszorúér-betegségtől, magas vérnyomástól, szilikózistól, cukorbajtól szenvedő férfit alkalmasnak nyilvánították három műszakos, nehéz fizikai munkára. Az eddig 130 ezerből élő exbányász mostantól be kell érje 28 ezerrel. Tizenegyféle gyógyszert szed, ezek ára havi 12 ezer forint. A volt bányász úgy látja, felheccelték a társadalmat a nyugdíjasok és különösen a rokkantnyugdíjasok ellen, s így sokan a valóban rokkantakat is tisztességtelennek gondolják.

Tukora Gábor a Magyarországi Szolidaritási Mozgalom nevében kért szót. A 47 éves pécsi férfi így beszélt:

– A kormány előbb elvette a rendvédelmisek nyugdíját, most elveszi a bányászokét, szétveri az oktatást, leszalámizza a társadalmat. A volt bányászoktól a rehabilitációval elvesznek havi 500 milliót, miközben naponta ennyit veszít az ország azon, hogy a kormány nem hajlandó megállapodni az IMF-fel.

A demonstráció végén a tüntetők azt követelték, a városházáról jöjjön ki Polics József fideszes polgármester, parlamenti képviselő, s vegye át egymondatos petíciójukat, amiben azt követelik: a kormány vonja vissza a bányászkedvezmények eltörléséről hozott rendeletét. Polics kijött, átvette a petíciót, jól tűrve az őt lekiabálókat.

Miközben visszament a hivatalba, kérdésünkre annyit mondott, megérti a bányászokat, de arra nem lát esélyt, hogy megváltoztatják a rendeletet. A komlóiak két hetet adtak a válaszra. Hogy nemleges reagálás esetén mit lépnek, arról nem beszéltek.

Demonstrálók
Demonstrálók
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.