Polt Péter: Személyi konzekvenciái is lettek az ügynek

„Érthetetlen, megmagyarázhatatlan, elfogadhatatlan”. Polt Péter legfőbb ügyész ezzel a három szóval összegezte annak a belső vizsgálatnak a végeredményét, amelyet ő maga rendelt el azt követően, hogy a Fővárosi Ítélőtábla felülvizsgálati eljárásban a közelmúltban jogerősen felmentette a több emberen elkövetett emberölés vádja alól Szántai Attila sashalmi panzióst.

Mint ismeretes, Szántai közel hét évet ült ártatlanul. Az immár véglegesnek tekinthető verdiktben (mivel az utolsó bírósági fordulóban az ügyész is Szántai felmentését indítványozta) a bíróság azt is kimondta, hogy a panziótulajdonos jogos védelemből lőtt rá az őt akkor már két hete zsaroló maffiózókra, akik közül egy meghalt, a társa pedig súlyosan megsérült.

Szántai Attila a bíróságon
Szántai Attila a bíróságon

Az ügynek ezzel még nincs vége: tönkretett életéért, csődbe ment vállalkozásaiért, öt gyermeke és felesége megpróbáltatásaiért összesen egymilliárdos vagyoni és nem vagyoni kártérítési perre készül az állam ellen. Polt Péter legfőbb ügyész a jogerős (felmentő) ítélet kihirdetése után mindenre kiterjedő vizsgálatot rendelt el az ügyben.

– Több kérdésre vártam választ –nyilatkozta lapunknak ennek lezárultával. – Mindenekelőtt: mi történt, „hogy mehetett félre ennyire ez az ügy”? Mi volt ebben az ügyészség, az egyes ügyészi szervek és ügyészek szerepe? Kinek milyen mértékű személyi felelőssége állapítható meg? Milyen általános, illetve milyen egyedi tanulságai vannak az ügynek?

Polt Péter jelentést kért a nyomozásokat felügyelő, a vádemeléseket előkészítő, majd az egyes ügyekben a vádat képviselő, valamint a felülvizsgálati eljárásban részt vevő ügyészektől. Egyidejűleg megbízta Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség korábbi vezetőjét, a Legfőbb Ügyészség jelenlegi szóvivőjét, aki korábban bíróként is működött, hogy keresse meg az összes ügyészségi illetékest, aki valaha is kapcsolatba került az üggyel. Az írásos jelentések és Horányi vizsgálata alapján a legfőbb ügyész kabinetje értékelte a történteket.

– Szögezzük le! Ami történt, érthetetlen, megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan – mondta lapunknak Polt Péter. – Az ügy végkifejletét meghatározó „eredendő bűn” akkor történt, amikor az ügyész hagyta, hogy a rendőrség elkülönítve vizsgálja Szántai cselekményét, illetve az azt megelőzően az ő sérelmére elkövetett bűncselekményeket. Nem derült ki a vizsgálat során, hogy a nyomozó hatóság miért döntött így, az sem, hogy az ügyész ezt miért hagyta jóvá. Egyszerűen tudomásul vették, hogy így van, és minden ment a megszokott rutin szerint.

Polt Péter leszögezte: az ügyben ügyészek nem követtek el törvénysértést, bűncselekményt, azonban a szakma szabályait többször is megszegték. Ez alól egyedül a perújítási eljárásban másodfokon eljáró ügyész a kivétel, ő képviselte azt az álláspontot, amelyet Polt megítélése szerint egy a szakma szabályait maradéktalanul érvényre juttató és tiszteletben tartó eljárásban kezdettől fogva képviselnie kellett volna az ügyészségnek.

– Elévülés okán fegyelmi eljárást már nem indíthattunk senki ellen –mondta Polt, de hozzátette –, ez azonban nem jelentheti azt, hogy ami történt, személyi következmények nélkül maradhat.

Polt, a felelős megnevezése nélkül elmondta, hogy „az addigi magasabb beosztását ez ügyre is tekintettel nem hosszabbították meg, és alacsonyabb szintű ügyészségre helyezték át” azt az ügyészt, aki a vizsgálat szerint a leginkább felelős volt a történtekért, hiszen a szakma szabályainak szigorú betartásával és némi kreativitással megelőzhette volna az ügy félresiklását. A többiekkel a legfőbb ügyész büntetőügyekben eljáró helyettese közölte (közvetlen felettesük jelenlétében) a Legfőbb Ügyészség rosszallását.

– Szerencsére csak elvétve fordul elő, hogy egy hibás döntéssorozatnak ilyen drámai következményei legyenek. Persze ez aligha vigasztalja Szántai Attilát – mondta a legfőbb ügyész, leszögezve: az ügyészség vállalja a maga felelősségét. – Nyilván nem mi vagyunk mindenért a felelősek, de ami rajtunk múlt, azt vállalnunk kell, és gondoskodnunk arról, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Polt Péter elmondta: utasította a Legfőbb Ügyészség illetékes főosztályvezetőjét, hogy körlevélben tiltsa meg hasonló esetekben az eljárások elkülönítését. A Szántai-ügy pedig „elrettentő példaként” lesz tananyag az ügyészségi szakmai tanfolyamokon.

– Minderről természetesen levélben tájékoztatom majd Szántai Attilát is – mondta végül Polt Péter.

A Népszabadság információja szerint hasonló jellegű tényfeltáró vizsgálat indult a közelmúltban a rendőrségen is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.