Újraosztják a helyeket a felsőoktatásban?

A korábbinál nagyobb izgalommal várják a ponthúzást a felsőoktatásba felvételizők. Miután a jelentkezési határidő előtt néhány héttel a diákok még azt sem tudták, hová adhatják be lapjukat (az államilag finanszírozott keretszámok az utolsó pillanatig ismeretlenek voltak), 32 ezerrel kevesebben indulnak neki a megméretésnek. Az új keretszámokkal gyakorlatilag megszüntették az állami jogász- és közgazdászképzést és bizonyos bölcsész szakokat is.

Úgy értesültünk, hogy pár ezer fiatalnak lehetősége nyílik arra, hogy a szűkített keret ellenére is bejusson az állami képzésekre. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától ugyanis azt a tájékoztatást kaptuk, hogy „a Felsőoktatási Tervezési Testület javaslatot tett a miniszternek a 2012-ben a felsőoktatásba felvehető, államilag támogatott hallgatói létszámkereten belüli – a részösztöndíjas helyekből az állami ösztöndíjas létszámhoz történő – átcsoportosításra az alapképzésben és az osztatlan képzésben”.

A részösztöndíjas helyek nagy részére nagyon kevesen jelentkeztek. Ez legfeljebb a szakállamtitkárságot lephette meg, mert a részösztöndíjas diákok helyzete nem túl jó: tandíjat is kell fizetniük meg a röghöz kötésről szóló szerződést is alá kell írniuk. Forrásaink szerint az oktatásért felelős államtitkárság azon dolgozik, hogy a körülbelül tízezer részösztöndíjas helyet ötezer államilag finanszírozott hellyé konvertálja.

Igen ám, de tartanak a nemzetgazdasági tárcától, nehogy ott talált pénznek tartsák azt a becsléseink szerint 1,5-2 milliárd forintot, amennyibe a bennragadó részösztöndíjas helyek kerülnének. Úgy tudjuk, az ötezer új állami ösztöndíjas helyből a bölcsész szakok kapnának, de a jogász- és a közgazdászképzés nem. Forrásaink szerint nemcsak részösztöndíjas helyek kiadatlanok, hanem államilag finanszírozottak is: szakértői becslések szerint öt-hétezer hely „ragadt be”. Úgy tudjuk, hogy éppen a kormány által preferált helyekről – műszaki, természettudományos szakokról – hiányoznak a jelentkezők. A tét itt is nagy: a természettudományos képzés sokkal többe kerül az államnak, mint a bölcsész, a jogász vagy a közgazdász. Ha ezer természettudományos helyet újraosztanak, az 2-3 ezer plusz bölcsész szakost jelenthet.

Az esetleges újraosztás jó hír azoknak, akiknek ez újabb esély bejutni az államilag finanszírozott képzésbe, de igazságtalan azokkal szemben, akik azért nem adtak be jelentkezést, mert nem tudták volna finanszírozni még a részösztöndíjat sem, nekik pótfelvételi meghirdetése jelentene korrekt megoldást. A kormány mindezekről várhatóan júniusban dönt.

Az állami finanszírozású képzésből kiszorultak élhetnek a Diákhitel II. lehetőségével, amely a teljes képzési költségre igényelhető, államilag támogatott kamatozású hitel. Megkérdeztük a nemzetgazdasági tárcát, megvan-e a pénz, amellyel a kamattámogatást már szeptembertől biztosíthatják. A tárca azt írja: igen, a támogatás az idén a "Rendkívüli kormányzati intézkedések" előirányzat terhére történik. Szakértők ugyanakkor attól tartanak, hogy az új hitelt valójában a ma már teljesen önfenntartó Diákhitel I-ből fogja fedezni a Diákhitel Központ Zrt. (DK).

A DK lapunknak azt nyilatkozta, hogy hitelt vesznek fel az Európai Befektetési Banktól (EBB), s kötvényt bocsátanak ki. A társaság azonban csak az év második felében kezdi meg a tárgyalásokat az EBB-vel, vagyis a szeptemberi tanévkezdéskor még nem lesz megállapodás.

Költség-haszon elemzés felvételi előtt?
Költség-haszon elemzés felvételi előtt?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.