Kiss Elemér és dr. Kiss Elemér: feljelentések és tévedések

Nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésünkre Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza fideszes polgármestere, ő engedélyezte-e, hogy Gyarmati Menyhért az önkormányzattal kapcsolatba került cég képviselőjeként havi 595 ezer forint tanácsadói díjat vegyen fel a várostól amellett, hogy Gyarmati a kiskunfélegyházi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójaként is fölvette a fizetését, miközben a vagyonkezelő cég érdemi munkát nem végzett.

Az ügyben hűtlen kezelés miatt tettek feljelentést a Nyomozó Főügyészségen. Információink szerint az ügyészség a közelmúltban anyagokat kért a félegyházi önkormányzattól az üggyel kapcsolatban. Nem lesz könnyű dolga az ügyészségnek, mert a dokumentumok és az érintettek nyilatkozatai lényeges kérdésekben homlokegyenest ellentmondanak egymásnak.

Mint azt június 2-án megjelent cikkünkben megírtuk, Kapus Krisztián kezdeményezésére úgy akarták bevinni a város vagyonát egy újonnan megalakított cégbe, hogy afölött az önkormányzat elveszítette volna rendelkezési jogát. A jegyző azt a konstrukciót, ami a képviselő-testület tudomása szerint a Primatus Ecofinance Hungary Kft.-hez, illetve annak képviselőiként fellépő személyekhez kötődött, a magyar jogszabályokkal összeegyeztethetetlennek tartotta.

A képviselő-testület 2011. szeptember 15-én tartott ülésének jegyzőkönyvéből kiderül: a testület úgy tudta, a Primatus Ecofinance tulajdonosa, Kiss Elemér azonos az egykori MSZP-kormány kancelláriaminiszterével. Bense Zoltán KDNP-s képviselő figyelmeztette is a jobboldali többségű testületet, hogy „ennek tudatában szavazzanak a mai napon”! Kapus Krisztián polgármester pedig megköszönte a képviselőnek, „hogy összefoglalta mindazt, amit előtte elmondtam, és egyébként leírtunk”.

A jegyzőkönyv alapján lapunk is átvette a testület tévedését, miszerint a Primatus Ecofinance Hungary Kft., illetve a Mátraholding Zrt. tulajdonosa, Kiss Elemér azonos a volt kancelláriaminiszterrel. Ez azonban nem igaz, sem a volt kancelláriaminiszter dr. Kiss Elemér, sem hozzátartozói nem tulajdonosok az említett cégekben. A Mátraholding ügyvezetője, valamint e cég és a Primatus többségi tulajdonosa valójában Kiss Elemér okleveles közgazda.

Utóbbi ráadásul azt is közölte lapunkkal, hogy a kft., illetve képviselői nem voltak kapcsolatban Kiskunfélegyházával, nem tettek semmilyen témában semmilyen javaslatot, Gyarmati Menyhért pedig nem volt soha a kft. képviselője. Az önkormányzati jegyzőkönyv ugyanakkor több helyen is egyértelműen a kft.-vel való kapcsolatról szól, Gyarmatit pedig a cég képviselőjeként említi.

Bense Zoltán az ülés jegyzőkönyve szerint azt mondta: „Az elmúlt évben került kapcsolatba Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata a Primatus Ecofinance Consulting brüsszeli bejegyzésű társasággal és annak magyarországi képviselőivel: Gyarmati Menyhért úrral és dr. Kálmán Zoltán úrral. A testület 2011. februári ülésén a két úr ennek a társaságnak a képviselőjeként volt jelen a jegyzőkönyv szerint. Gyarmati Menyhért úrból azóta vezérigazgatót csinált a képviselőtestület, ugyanis őt nevezte ki a Kiskunfélegyházi Vagyonkezelő Zrt. élére. Mint mondtam, Gyarmati Menyhért úr a Primatus Ecofinance Consulting képviselőjeként tevékenykedett az elmúlt időszakban Félegyházán. A polgármester úrral együttműködési megállapodást is kötöttek tudomásom szerint. Tevékenykednek a kórházban, az önkormányzatban, és most milliárdos vagyon feletti rendelkezési jogot kívánunk átengedni a Gyarmati úr fennhatósága alatt lévő zrt. részére.”

A testületi ülésen (amelyen a jegyzőkönyv szerint maga Gyarmati is jelen volt) e tényközlések ellen senki sem tiltakozott, a következőként felszólaló polgármester sem.

Az ügyészségnél három feljelentés van az önkormányzatnál előfordult, a feljelentők által törvénysértőnek tartott ügyekről. Június 2-i cikkünk megírása előtt nem értük el Kapus Krisztiánt, mivel Erdélyben tartózkodott. Hazatérve sikerült kapcsolatba lépni vele, de kérdésünkre nem válaszolt, helyette perek sorozatával fenyegetőzött.

Kapus Krisztián polgármester, több vitatott ügy főszereplője
Kapus Krisztián polgármester, több vitatott ügy főszereplője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.