Óriási a felháborodás a főrabbit ért utcai agresszió miatt

A magyar kormány a leghatározottabban elítéli, hogy inzultálták Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit, a magyar értelmiség egyik legmegbecsültebb tagját – hangsúlyozta állásfoglalásában a Kormányszóvivői Iroda.

A kormány – folytatódik a közlemény – a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa. A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen támadásoktól – áll a nyilatkozatban.

Áder János köztársasági elnök is a nyilvánosság elé állt, hogy elítélje a történteket. „Ez az inzultus bár Schweitzer professzor urat érte, mégis önbecsülésünkben támadott meg minket, magyarokat. Az elkövető hiába magányos és ismeretlen, az ilyen és ehhez hasonló, nemzetünk bármely tagját, értékét támadó tettek szégyenével nekünk, mindannyiunknak kell szembenéznünk” – jelentette ki az államfő, hozzátéve, hogy nem elég tiltakozni. „Nincs más választásunk: mások mocskát most nekünk kell eltakarítanunk.”

A Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) kedden számolt be arról, hogy a „Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásaként” a Károly körúton inzultálták Schweitzer József professzort, nyugalmazott országos főrabbit. Lakásához közeledve, a nyílt utcán egy ismeretlen odalépett a 90 éves tudóshoz, szidalmazni kezdte, és azt mondta: „utálok minden zsidót”.

Óriási a felháborodás és a tiltakozás. A nagy keresztény egyházak vezetői az elsők között reagáltak. „A gyáva támadást a leghatározottabban elítéljük, egyben kifejezzük együttérzésünket és szolidaritásunkat világhírű honfitársunkkal és az egész zsidó közösséggel” – írta közös közleményében Erdő Péter bíboros, a katolikus püspöki kar elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke és Gáncs Péter, az evangélikus egyház elnökpüspöke.

Hasonló tartalmú nyilatkozatot tett közzé a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, az Emberi Méltóság Tanács, több civil szervezet és párt is. Az MSZP utalt arra, hogy előző napon, hétfő délután a Népszabadság munkatársára is rátámadtak (egyébként ugyanazon a környéken, ahol Schweitzer Józsefet inzultálták). A szocialista párt szerint mindez annak egyértelmű bizonyítéka, hogy „a magyar Országgyűlésben a jobboldal és a szélsőjobboldal által szabadjára engedett zsigeri indulatok nem állnak meg a Tisztelt Ház falainál”.

A kormánypártok részéről súlyos tévedés volt lesöpörni a szélsőséges megnyilvánulásokat szankcionáló parlamenti etikai bizottság létrehozásáról szóló szocialista előterjesztést – állítja az MSZP, és továbbra is fenntartja javaslatát. Mesterházy Attila pártelnök reméli: a történtek a kormánypártokat is rádöbbentették, hogy „csak a fasiszta indulatokkal szembeni közös és határozott kiállás parancsolhat megálljt a szavak után már tettekben is megnyilvánuló gyűlöletnek”.

Közben emberi jogi szervezetek – közöttük a Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International – arra hívják fel a figyelmet: az Országgyűlés által jelenleg tárgyalt új büntető törvénykönyv megalkotása kiváló lehetőség, hogy az állam erősítse a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak védelmét. (Hírösszefoglalónk)

Schweitzer József beszél Áder János államfővel pár nappal megtámadása után otthonában. A képet a nyugalmazott főrabbi családja bocsátotta rendelkezésünkre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.