Behorpadt szabadságharc

A negyedévente meghirdetett új kormányzati programok elszabotálásával a Fidesz „szabadságharca behorpadt” – így szólt az egyik konklúzió a József Attila Alapítvány második kormányértékelő kötetének tegnapi bemutatóján. A Kisiklott forradalom címet viselő kötet a Szekeres Imre szocialista politikus által vezetett alapítvány gondozásában tavaly A forradalom fogságában címmel megjelent hasonló könyv folytatásának tekinthető. A kiadványt ezúttal is Szeredi Péter és Szigetvári Viktor szerkesztette, a kibővült szerzőgárda tagja Gerő András történész, Lakner Zoltán politológus, valamint Mesterházy Attila pártelnök felesége – utóbbi nemzetpolitikai szakértőként.

„Az alapítvány célja dokumentálni az eseményeket, hogy később szembenézhessünk velük, és hogy többé ne történhessenek meg” – fogalmazott Szekeres Imre a kötet bemutatóján. Lengyel László elemző arról beszélt: azt lehetett hinni, hogy tavaszra felhagy a kormány az „unortodox” gazdaságpolitikával és kiegyezik azokkal a „nagyszereplőkkel”, akikkel korábban összeütközésbe került, de ez nem valósult meg. Lengyel rámutatott arra is, hogy az Orbán-kabinet nemzetközi kultúrharcot kezdett, amely a teljes idiotizmusig fokozódott. Szerinte a Bajnai-kormányhoz képest a Fidesz mindenben ront. „Azáltal, hogy Orbán Viktor mindenható, lehetetlen kormányozni. És nem csak válságkezelő időszakban” – mondta Lengyel László. Hozzászólásában rámutatott arra az általa vélt paradoxonra is, hogy Orbánék azt mondják, nemzetállamot építenek, miközben az állam épp most hullik szét. A rendszerük mindössze abban áll, hogy aki nem énekli a székely himnuszt, az nem magyar; akinek nem tetszik, hogy Nyirő József és Wass Albert benne van a tanrendben, kiírja magát a rendszerből. Lengyel végül feltette azt a kérdést, amire végül nem adott maga sem választ: vajon e mostani rendszer oligarchikus-e, amelyben a korrupció a rendszer maga, vagy „csak” olyan rendszer, amelyben oligarchák is vannak? Az elemző arról is beszélt, hogy „ha nem sikerül megnyerni azt a középosztályt, amely épp most veszti el minden reményét, és nem sikerül benyomulni középre egy programmal, akkor vagy nem lehet legyőzni Orbánt, vagy nem lehet majd érdemben kormányozni”.

Csepeli György szociológus a „rossz kormányzás anatómiájáról” beszélt, kiemelve: nem árt majd pszichológiai tanulmányokat is folytatnia annak az elemzőnek, aki az Orbán-kabinet tevékenységét értékeli. Kormányzás helyett durva és erőszakos behatolás történt – ha az Orbán-kormány továbbra is a megkezdett úton halad, akkor csak a legelkötelezettebbek fognak maradni 2014-ben a Fidesz pártján, a többség kitör a „Hungária elmegyógyintézetből: a frusztráltak jobbra, a sikeréhesek pedig balra”.

Lakner Zoltán politológus szerint a kabinet egyelőre a „Köz(g)ép-osztály” megteremtésében és megerősítésében a legsikeresebb. Az elemző arról, hogy a Fidesz mára „hozzágyengült” az ellenzékhez, azt mondta: a kormánypárt legszorosabb szövetsége nem az apátia, hanem a túlzott sokszínűség és eltérő érdeksor a másik oldalon, amelyhez hozzájárult a szolidaritás tudatos kiölése. „A Fidesz vékony jégre vitte az országot és saját magát is, csak az a kérdés, hogy ki alatt szakad be (…) Nemcsak az igaz, hogy minden kormánynak van elődje, de egy demokratikus országban minden kormánynak utódja is van” – zárta hozzászólását Lakner Zoltán.

Szigetvári Viktor volt miniszterelnöki kabinetfőnök azt mondta: a Fidesz csak a saját maga által kiválasztott választói rétegnek akar megfelelni, de annak sem sikerül. „Orbán Viktorék eltévesztették a politikai közepet (…) A Fidesz mást tesz, mint amit ígért. A beavatkozási kényszert és hangsúlyait kormányon talán már jobban felismeri, de minderre korrupt, dilettáns és fenntarthatatlan válaszokat ad. Választást nyerni csak középen lehet, a Fidesz pedig nem középen politizál. Az elmúlt két év kudarc, de nem bukás” – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.