Uj Péter: A silány külföldi

Schmitt „dr. Mindenre Igényt Tartok” Pál híres arról a sokadik érzékéről, amellyel mindig képes volt a számára legkínosabb témákba ártani magát, példákat hozhatunk az álamfői nyelvvédelemtől a Semmelweis Egyetem évnyitóján tartott drámai beszédig (ahol is a hazával szembeni erkölcsi kötelességről beszélt a hallgatóknak, arról győzködve őket, hogy ne menjenek külföldre dolgozni, miközben mindenki tudta, hogy az elnök minden gyereke külföldön él).

A Schmitt-kór enyhébb lefolyású változata elkapta a hazai politika másodvonalában serénykedő Bognár Lajos helyettes államtitkárt, aki a hétvégi budavári Libamájfesztivál megnyitóján arról beszélt, hogy meg kell védeni a kitűnő minőségű magyar élelmiszer-ipari termékeket a hazánkra zúduló silány külföldiektől.

A hazai élelmiszer-ipari termékek kitűnő minőségéről viszonylag kevés tapasztalatunk van, és még kevesebb bizonyítékot látunk arra, hogy a hagyományos élelmiszer-exportőr Magyarországnak a silány importáruk okoznának problémát. Viszont másutt a hasonlóan éles eszű protekcionista retorika éppen a silány minőségű magyar importot kárhoztathatná a helyi mezőgazdaság bajaiért. (Kárhoztatja is, a populista világdivatnak megfelelően.)

És a libamájnál jobb példaterméket nem is találhatnánk. A hazai termelés 85 százaléka exportra megy (mitől akar megvédeni micsodát az államtitkár?), és Franciaországban éppen a kitűnő minőségű hazai foie gras védelmében szokták fölborogatni dühös parasztok a magyar libamájas kamionokat.

Bonyolult dolog ez a globalizáció. Mi meg ordítunk fájdalmunkban, amikor az idegen gazdasági lobbik pénzelte állatvédők támadják a 25 milliárd forintos, sok ezer embernek munkát adó magyar libamájexport-ágazatot.

Elég hasonló logikai bukfenceket találunk az áruházpolcokon és minisztériumi egyeztetéseken vívott tejháborúban: a kormány megígérteti a szupermarketekkel, hogy eltűnnek a külföldi tejek és trappisták (én azt se bánnám, ha az összes trappista eltűnne), és akkor minden szép lesz.

Közben a Tej Terméktanács azt fejtegette, hogy az 1,4 millió tonnás hazai tejtermelésből 0,5 millió tonna megy exportra, az éves kereslet 1,5 millió tonna, tehát 600 000 tonna import van. Akkor mi a gond? Ha egyszer 600 000 tonna hiányzik a piacról?

A tanács szerint az import 1,5 százalékos tejek és trappisták között sok a silány minőségű. Valóban. Nem sok közte, hanem mind az. A külföldi és a magyar is. A trappista eleve a silány minőség szinonimája, a 1,5 százalékos tej pedig nem is tej, hanem csak valami fölözött, kiherélt, tejszerű ital minden normális szabvány szerint. Azt azért a legádázabb agrárnacionalista sem merné mondani, hogy a hazai tejtermékek az európai élmezőny közelébe férnének. Arra nincsen itt adottság (elég eső, jó legelő), termelési kultúra, semmi.

Nem a magyar sajtoktól retteg Európa. (Azt sem értem, hogy mi miért rettegünk az európaiaktól.)

Exportra szánt magyar libamáj egy orosházi feldolgozóban
A box of raw foie gras is pictured in a cold-storage room during the first Hungarian foie gras festival in Oroshaza, 200 km (125 miles) southeast of Budapest, June 6, 2009. Hungary accounts for roughly 80 percent of the world's goose foie gras production. Picture taken on June 6, 2009. REUTERS/Karoly Arvai (HUNGARY SOCIETY FOOD)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.