C típusú korrupciós kockázat

Továbbra is csak négy gyanúsítottja van a múlt héten kirobbant rendőrségi korrupciós ügynek – derült ki a Központi Nyomozó Főügyészség hétfői közleményéből, amely ezzel cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint szombaton két újabb rendőrt vettek volna őrizetbe, a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának munkatársait.

A közlemény szerint az ügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés gyanújával tett feljelentése alapján február óta nyomoz az ügyben, amelyben a múlt csütörtökön két vezető beosztású rendőrt és két civilt vettek őrizetbe. A gyanúsítottak tagadják a terhükre rótt bűncselekményt. Panaszt jelentettek be a gyanúsítás ellen. Azonban – mint arról lapunk már beszámolt – a Pesti Központi Kerületi Bíróság vasárnap ennek ellenére mind a négyüket letartóztatta.

A bíróság megalapozottnak vélte a velük szemben megfogalmazott gyanúsítást, s az ügyészek azon aggályát is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a gyanúsítottak befolyásolnának más tanúkat, megszöknének az igazságszolgáltatás elől, s más módon is igyekeznének megnehezíteni a nyomozást. A döntés a gyanúsítottak és védőik fellebbezése miatt nem jogerős.

Vasárnap este Hatala József országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta Gulyás Imrének, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályvezetőjének vezetői megbízását. Gulyás beosztottja volt Hopka Lajos, a speciális bűnszervezeti csoportok osztályának vezetője, aki korábban a BRFK-n szolgált, onnan ismerhették egymást közelebbről az ügy másik rendőr gyanúsítottjával, Kalmár Tamással, aki őrizetbe vételéig a BRFK közrendvédelmi főosztályát vezette.

Kinevezésük előtt mindkettőjüknek át kellett esni az úgynevezett C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen. Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, indítanak-e belső vizsgálatot annak tisztázására, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal vagy a jogelődje, a Nemzetbiztonsági Hivatal által elvégzett ellenőrzésen miért nem derült fény a két, előzetesben lévő rendőr korrupciógyanús kapcsolatára az éjszakában és a rendőrség által is jól ismert vállalkozóval, Vizoviczki Lászlóval, aki egy korábbi nyilatkozata szerint 40 szórakozóhelyet üzemeltet Budapest frekventált területein, köztük a Hajógyári-szigeten.

A tárca a törvényi tiltásra tekintettel arra nem válaszolt, hogy a most meggyanúsított rendőri vezetőkről készült-e C típusú vizsgálati jelentés, jelezték azonban, hogy minden esetben indul belső vizsgálat, amikor olyan személyt gyanúsítanak meg valamilyen bűncselekménnyel, akiről biztonsági szakvélemény készült. Rámutattak azonban, hogy a vizsgált személy felettese nem köteles figyelembe venni a biztonsági véleményt, amikor a kinevezéséről dönt.

A fentiekből sejthető, hogy Gulyás Imrének esetleg azért kellett megválnia vezetői beosztásától, mert amikor Hopka Lajost a speciális bűnszervezeti csoportok osztálya élére kinevezte (kinevezni javasolta), nem vette figyelembe a titkosszolgálat figyelmeztetését, ezt azonban hivatalos helyen nem erősítették meg, bár nem is cáfolták. A Belügyminisztérium ugyanakkor elismerte, hogy a „nemzetbiztonsági ellenőrzés jelenlegi rendszerét nem tartja alkalmasnak a biztonsági feltételek megfelelőségének vizsgálatára”. Ezért a tárcánál 2011. november 8. óta önálló munkacsoport dolgozik a jelenlegi rendszer és gyakorlat felülvizsgálatán. Javaslataik jelenleg már tárcaszintű egyeztetésen vannak.

Közben Hatala József országos rendőrfőkapitány főkapitányi biztosokat küldött a BRFK-ra a mostani korrupciós ügy, illetve a főkapitányságon a rendezvénybiztosításokkal és szállítmánykísérésekkel összefüggésben feltárt visszásságok és törvénysértések miatt beosztásukból felmentett vezetők helyére. Török Zoltán ezredes lett Tóth Tamás főkapitány közrendvédelmi helyettese. A vasárnap letartóztatott Kalmár Tamás helyét Pallagi Imre vette át a közrendvédelmi főosztály élén, a közlekedésrendészetet pedig Kuczik János Zoltán vezeti majd – mindketten főkapitányi biztosokként dolgoznak tovább.

Ügyészségi források továbbra sem nyilatkoznak arról, hogy van-e, s ha igen, milyen összefüggés a korrupciós és a korábban, a szabálytalan rendőrségi szolgáltatások miatt indított ügy között. Nem nyilatkoznak arról sem, hogy a korrupciós ügyben várhatók-e még további gyanúsítások. Az ügy ismerői szerint még legalább öt, legfeljebb tizenöt érintettje lehet a folyamatban lévő eljárásnak. Azonban a további gyanúsítottak nem feltétlenül csak a rendőrség soraiból kerülhetnek majd ki, hiszen Vizoviczki érdekeltségei körül az elmúlt években más hatóságok is vizsgálódtak, emiatt pedig felmerül a gyanú, hogy esetleg mások is „védelmük alá vették” a vállalkozót, ahogy a gyanú szerint a vasárnap letartóztatott rendőrök is.

Rendőrök letartóztatnak egy férfit 2012. május 31-én a Hajógyári-szigeten
Budapest, 2012. június 2. Rendőrök letartóztatnak egy férfit 2012. május 31-én a Hajógyári-szigeten. A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint őrizetbe vettek négy embert, köztük két vezető beosztású rendőrt korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.