Százmilliók szakértőkre és bérre Budapesten

A főváros közműcégeit tömörítő Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) az idén 230 millió forintot szán szakértőkre. A 15,3 millió forint adózás előtti eredményt produkáló cég a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén tárgyalt beszámolója szerint olyan feladatok elvégzéséhez veszi igénybe külső szakértők szolgáltatásait, amelyek speciális szakértelmet igényelnek, eseti jelleggel merülnek fel, vagy törvény kötelezi őket erre.

Az ilyenformán megrendelt szolgáltatások részben a holding funkció ellátásához, részben a BVK alapműködéséhez, valamint a csoportszintű beszerzések lebonyolításához szükségesek. Például 18 millióért rendeltek a vezérigazgató számára általános és jogi tanácsadást, 2,4 millióért vizsgáltatták felül a közszolgáltatási szerződéseket, 18 milliót költöttek a Rác fürdő ügyére, 18 milliót a vízművek részvényekhez kapcsolódó tanácsadásra, egymilliót jövedelemfelmérésre, négymilliót marketingtanácsadásra, másik négymilliót arculattervezésre és nyolcmilliót adótanácsadásra.

A külső szolgáltatások összértéke – szakértők, számlavezetés stb. – az előzetes tervek szerint meghaladja a 259 millió forintot. Ez 160 millióval több a tavalyinál. A társaság alaptevékenységének ellátására, egyebek között az egységes csoportszintű szabályozásra, közös képzésekre, a kollektív szerződések felülvizsgálatára, új létszámgazdálkodási és egyéni értékelési rendszer, valamint beszerzési szabályzatok kidolgozására az idén jóval többet költenek. Egész pontosan 939 milliót emészt fel a cég idei üzleti terve szerint.

A Fővárosi Közgyűlés által jóváhagyott beszámoló szerint a holding funkciók ellátásának költsége 507 millió forintról 870 millióra nőtt az idén, ezt az ügyfélszolgálat és a szelektívhulladék-gazdálkodási projekt 939 millióra emeli. A kiadások növekedése alapvetően a munkavállalói létszám bővítéséből és a szakértők nagyobb értékű igénybevételéből fakad. A cég tavaly 27 főt foglalkoztatott, de az idén 39 főre tornázzák fel a létszámot. Bérre és a béren felüli juttatásokra 537 milliót fizet ki a főváros takarékoskodás okán létrehozott cége. De ez nem a teljes összeg, mert az ügyfélszolgálaton dolgozó és a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó munkavállalókat ebbe nem számolták bele.

A beszámoló külön kiemeli, hogy egy ilyen csoportirányító anyavállalatnál a magasan képzettek foglalkoztatása dominál. A 39 fős cégnél négy igazgatóság és négy projektiroda működik a vezérigazgató stábja mellett. A növekvő létszám miatt újabb irodákat bérelnek a fővárosi önkormányzattól, és az idén kiépítik a saját számítógépes rendszerüket, valamint önálló weboldalt készítenek.

A főváros szintén százszázalékos tulajdonában álló, üzemszerű működését 2011 második felében megkezdő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tavaly 964,7 millió forintos árbevételt ért el, ennek 98,5 százaléka a fővárosi önkormányzattól származik. A költségek 80 százalékát a 128 alkalmazott bérköltsége tette ki. A tavalyi prémiumok kifizetését – jelen beszámoló elfogadásáig – felfüggesztették, de a szerdai közgyűlési jóváhagyás megnyitotta az utat. A kiadások fennmaradó 25 százalékát az iroda és számítógép-bérleti díjak, továbbá szakértői szolgáltatások költségei tették ki. A cég adózás előtti eredménye 4,3 millió forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.