Tökmagra vár az olajprés

Maroslelén elkészült a tökmagolajüzem. Ez a 70 milliós beruházás része annak a mezőgazdasági együttműködési programnak, amelyben Mórahalom, Kistelek és Maroslele, valamint a Temes megyei Zsombolya valósít meg különböző beruházásokat, amelyek mindegyike a határon átnyúló mezőgazdasági, élelmiszer-ipari együttműködést hivatott fejleszteni.

Kisteleken az agrárvállalkozások külkereskedelmi tevékenységét támogató központot alakítottak ki egy régi iskolaépületben. Mórahalmon hideg hajtatásos zöldségtermelő rendszer technológiai bemutatóbázisa épült meg.

Szabó Zoltán, a Csongrád Megyei Agrár Információs, Szolgáltató és Oktatásszervező Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: Maroslelén fokhagyma- és tökmagolaj feldolgozására alkalmas kisüzemet építettek fel, amely 3-4 munkahelyet teremt önmagában – de a Start közmunkaprogram keretében további 30 főt foglalkoztatnak, amikor az alapanyagként szolgáló olajtököt megtermelik a kisüzem számára. Zsombolyán a helyi kórházban termálvizes hajtatással üvegház épült. Az üvegházat fűtő meleg víz télen a kórház fűtőrendszerét is melegíti. Zsombolyán már az első termést – kiváló minőségű kígyóuborkát –is leszüretelték és felszolgálták a betegeknek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.