Kímélő sugárterápia

Végéhez közeledik a szegedi és a temesvári onkológusok közös sugárterápiás projektje, amelynek keretében közel 500 millió forint értékben vásárolhattak új eszközöket.

A határon átnyúló együttműködésben a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikája és a temesvári kórház sugárterápiás osztálya vesz részt. Kahán Zsuzsanna egyetemi tanár, az Onkoterápiás Klinika igazgatója arról számolt be, hogy Temesváron néhány hét múlva megkezdődhet a gyógyítás.

A bánsági városban működik egy csontvelő-átültetéssel foglalkozó gyermekgyógyászati központ. Nekik szükségük van teljes testbesugárzást lehetővé tevő berendezésre. Szegeden nincs ilyen készülék, a dél-alföldi betegeknek más regionális egészségügyi centrumokba kell járniuk, ha a gyógyításukhoz szükség van rá. Az elképzelés szerint a jövőben Temesvárra is mehetnek, hiszen az közel van, és jóval rövidebb lesz a várakozási idő.

Szegeden a meglévő bunker mellé, annak tükörképeként új bunkerszárny épül. Abban helyezik el a nagy teljesítményű lineáris gyorsítót, amellyel várhatóan a nyár végén kezdenek dolgozni. Ez a készülék önmagában is használható, de olyan további berendezésekkel egészítik ki, amelyek nagyon kíméletes sugárterápiás gyógyítást tesznek lehetővé, és egyes esetekben a műtétet is helyettesíthetik.

Időközben ugyanazzal a temesvári partnerrel elnyertek egy újabb pályázatot a határon átnyúló együttműködés támogatására. Oktatói kabinetet, illetve telekonferencia-rendszert építenek ki belőle. Segítségével meg lehet beszélni a napi problémákat, illetve tanfolyamokat lehet szervezni úgy, hogy nem kell elutazni a másik városba.

Bár jelenleg van még különbség Magyarország javára, elsősorban az orvosi szaktudás terén, a szomszéd országokban nagy műszerfejlesztések indultak be. Kahán Zsuzsanna biztos abban, hogy a kapcsolatok nem szakadnak meg. Reméli, hogy további pályázati lehetőségek adódnak, és ebből a forrásból a jövőben is lehet fejleszteni. Annál is inkább, mert nem nagyon lát más biztató lehetőséget.

Kezelés a klinikán
Kezelés a klinikán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.