Gyurcsány pártja: Feri-szeretet és jövődilemma

Megrázta, de fel is rázta a Demokratikus Koalíciót a szakdolgozatügy. Bár a hívek között "a Feri iránti szeretet megrendíthetetlen", kérdés, hogy abban a szavazói tömbben, ahonnan további szavazatokat remélnek, mennyire tántorította el az embereket az ügy.

„Nem mondhatnám, hogy nyom nélkül múlt el, egy ilyen orvtámadásra, hazugságkampányra kétségtelenül nem voltunk felkészülve” – így kommentálta lapunknak Gyurcsány Ferenc szakdolgozatügyét és a Demokratikus Koalíció helyzetét a párt igazgatója. 

Varju László a Népszabadságnak hozzátette: néhány napig mindenképpen problémát okozott az eset, mert „át kellett tekinteni az egészet”, és mire az ügy – szerintük – nyugvópontra jutott az egyetem vizsgálati eredményével, addigra „a politikai ellenfelek jól kihasználták az időt a lejáratókampányhoz; de konklúzióként mondjuk úgy, hogy sok tapasztalatot szereztünk az ügyből” – fogalmazott Varju. A frakcióigazgató kérdésünkre azt is elmondta: „nem biztos benne”, hogy a párt bázisát nem viselte meg az eset, de kitartó munkával szerinte bizonyosan tovább tudják növelni a már most ötezer feletti taglétszámot.

Varju hangsúlyozta, hogy a következő időszakban a már megkezdett alkotmánybírósági bojkott figyelemfelhívás-gyakorlása mellett az „orbáni oligarchák” és az egyházi kiváltságok elleni fellépés lesz fókuszpontban. Utóbbi kapcsán rá kívánnak mutatni annak visszásságára, hogy az egyházak sajátos privilégiumokat élveznek (például adózás), és szintén tiltakozni kívánnak az ellen is, hogy olyan településeken, amelyeken nincs más választási lehetőség, felekezeti irányítás alá adják át a tanintézményeket.

A DK belső dilemmáival kapcsolatban több, a párthoz kötődő bennfentes forrásunk megjegyezte: eredetileg sokkal több szocialista átigazolásra számítottak, bár igaz, hogy egyes vezető politikusok még radikálisabban távol tartanák magukat az MSZP-től. „Az is eldöntendő kérdés, hogy a hozzánk átjött nagy szocialista nevek, mint például Kósáné Kovács Magda vagy Csiha Judit, miért nincsenek jobban előtérbe tolva. Ugyanakkor tény, hogy sokkal több húzónévre számítottunk, voltak olyanok, akik támogattak minket, de végül mégsem álltak ki a kirakatba” – fogalmazott egyik forrásunk.

Ezzel együtt hangsúlyozták azt is, hogy a „szakdolgozatügy” megrázta a bázist, de „Ferivel szemben olyan erős a szimpátia”, hogy a vidéki fórumain még mindig telt ház van, annak ellenére, hogy a résztvevőktől gyakran hozzájárulást kérnek a program megtartásához. „A Feri iránti szeretet megrendíthetetlen. Az a nagyobb kérdés, hogy abban a szavazói tömbben, ahonnan további szavazatokat remélünk, mennyire tántorította el az embereket a szakdolgozat megkonstruált ügye” – tették hozzá DK-s forrásaink. Tény, hogy a Demokratikus Koalíció támogatottsága a kezdeti fellendülés után stagnálást mutat. „A DK felelőssége, hogy szavazat miatta ne vesszen el. Vagyis, ha a bejutási küszöbön táncolunk majd a választás idején, akkor időben kell meghozni a bölcs döntéseket” – hangzott el bennfentes körben.

Hasonlóképpen gondolkodik a DK helyzetéről Gyömöre Máté is. A Magyar Progresszív Intézet elemzője szerint a Demokratikus Koalíció megalakulása után ígéretesnek tűnt számukra a kezdet, hiszen egy hónap alatt eljutott arra a támogatottsági szintre, amin jelenleg is tartózkodik. Ez pedig stabil és elszánt szavazótáborra utalt. „Ugyanakkor a párt népszerűsége azóta is lényegében stagnál, és bár jelenleg is zajlik a tagok toborzása, a parlamenti politikai erők közül az LMP után a második legkevesebb párttaggal rendelkezik. A probléma azonban nem ebben, hanem inkább a kismértékű társadalmi beágyazottságban keresendő, ami miatt a Demokratikus Koalíció csak alacsony választási részvétel mellett tudna bekerülni az Országgyűlésbe” – fogalmazott a szakértő.

Gyömöre hozzátette: a párt ugyan helyesen ismerte fel, hogy a jelenlegi kormánnyal szembeni elégedetlenségre logikus válasznak tűnhet az Orbán-adminisztráció teljes tagadása és a korábbi alkotmányos berendezkedés restaurálásának hangsúlyozása. – Ugyanakkor a DK-t elsődlegesen megjelenítő Gyurcsány Ferenc választói megítélése még mindig negatív – amit a szakdolgozata körül kialakult vita tovább növelhetett –, de további nehézséget jelent az is, hogy frakció nélkül a párt lényegesen kisebb nyilvánossághoz jut, mint társai. Ez utóbbi azonban hosszabb távon még hasznára válhat a DK-nak. A kormánytöbbség eljárását a párt átemelheti abba a kontextusba, hogy a Fidesz fél Gyurcsányéktól, így igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy „ellehetetlenítse” őket. Ez, kiegészülve egy esetleg „hangosabb” Sukoró-perrel, könnyen mártírszerepbe emelheti a volt miniszterelnököt, ami egy választási kampány során szavazóikat komolyan mozgósíthatja – vélekedett Gyömöre Máté.

A DK támogatottsága a kezdeti fellendülés után stagnálást mutat, Gyurcsány népszerűsége belül töretlen
A DK támogatottsága a kezdeti fellendülés után stagnálást mutat, Gyurcsány népszerűsége belül töretlen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.