Brutális bírságokkal támad a főváros

Bekeményít a főváros. A szabálysértésekről és a katasztrófavédelemről rendelkező törvények módosítása ugyan alig egy hónapja lépett életbe, de Budapest önkormányzata máris megalkotta új rendeletét, amelyben – benyomakodva a fenti jogszabályok hagyta űrbe – jelentősen kiterjeszti a korábbi közterületi és köztisztasági szabálysértések körét. Ráadásként pedig többszörösére emelik a bírság összegét is.

A közgyűlés szerdai döntése értelmében az eddigi 30 ezer helyett 50 ezer forintos helyszíni, illetve 150 ezer forintos közigazgatási bírsággal sújthatók a tiltott közösségi magatartás elkövetői. S még csak fellebbezni sem lehet, mivel a közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos eljárásokban nincs mód a jogorvoslatra. Magyarán a büntetést 30 napon belül ki kell fizetni még akkor is, ha ellenvéleményünk lenne. Aki mégsem tenné, annak levonják a fizetéséből.

A főváros elszántságát mutatja, hogy a helyszíni bírságokat kiszabó közterület-felügyelők mellett további tíz főállású alkalmazottat kíván foglalkoztatni a közigazgatási eljárások lefolytatására. A bírságokról határozatokat gyártó előadók havi 280-450 ezer forint fizetést kapnak, ami az idei évből megmaradt hat hónapra összesen 25,5 millió forinttal terheli meg a fővárosi költségvetést. (Rekreációs juttatásra fejenként évi 300 ezer forintot szavazott meg az új alkalmazottaknak az amúgy válságköltségvetést készítő közgyűlés.)

A létszám bővítését a várható nagy ügyszámmal indokolták. Tavaly 2600 esetben szabtak ki helyszíni bírságot és 5125 szabálysértési eljárást folytattak le. (Ehhez képest öt éve csaknem 9000 esetben bírságoltak a helyszínen, míg a szabálysértések száma 2008-ban önmagában meghaladta a hétezret.)

Az új rendeletet olvasva azonban aligha lehetnek kétségek a bírságot kiszabó határozatok számának emelkedésében. A rendelet tíz oldalon keresztül sorolja a tiltott ténykedéseket. Így például közösségellenes magatartást követ el az a városlakó, aki a háza előtti járdát nem tartja tisztán, beszennyezi vagy eltakarja az utcanévtáblát, nem gondoskodik a telkéről kinyúló ágak nyeséséről, sportpályán dohányzik, gazos a telke, engedély nélkül vagy attól eltérően használ közterületet, ragaszt ki plakátot, koszos a cégtáblája vagy a kirakata, nem a megfelelő hulladékot teszi a szelektív gyűjtőbe, illetve onnan kiveszi azt, használja a Budapest nevet, engedély nélküli futóversenyt rendez, jogtalanul helyez ki ismertetőtáblát, nem gondoskodik az ingatlanja előtti terület síkosság- és gyommentesítéséről, nem szállítja el időben az építési törmeléket, nem a kijelölt helyen helyezi el a hirdetményét, plakátját, a taxiállomást nem rendeltetésszerűen használja, az ingatlanára engedély nélkül létesít kocsilehajtót, illetve üzemképtelen járművét nem szállíttatja el tíz napon belül.

Furcsa módon néhány dolgot viszont lefelejtettek a listáról. Eleddig szintén szabálysértésnek számított a közvilágítási lámpák, úttartozékok és forgalomtechnikai berendezések negyedévenkénti megtisztításának elmulasztása. Az új rendeletben ez már nem szerepel. Nyilván túlságosan megterhelte volna a BKV költségvetését. A Jobbik javaslata ellenére sem került be a közösségellenes magatartások közé a melegfelvonulás. A lista azonban nem végleges. A főjegyző továbbra is vizsgálja, milyen tevékenységeket lehetne még a rendelet körébe vonni, ezért a közgyűlés következő ülésén is napirendre veszik a rendeletet.

A lakókörnyezet rendetlenségét is büntetik
A lakókörnyezet rendetlenségét is büntetik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.