Forródróton Orbánnal

„Hasonló karakterűek vagyunk Tónival” – ezt Lázár János mondta, miután tegnap délelőtt a Fidesz-képviselőcsoport Orbán Viktor javaslatára „meggyőző és egyértelmű döntéssel” két évre frakcióvezetőnek választotta Rogán Antalt, aki az egyetlen jelölt volt a posztra. A távozó frakcióvezető szerint a progresszivitás és a gyors döntések emberei mindketten. Az új frakcióvezető június 2-án veszi át a hivatalát, de előtte, a Tarlós István főpolgármesterrel történt megbeszélés alapján június 1-jei hatállyal lemond fővárosi közgyűlési mandátumáról, de egy ideig megtartja parlamenti gazdasági bizottsági elnöki tisztségét. „Alapvetően egy ember vagyok, a családom már most is morcos szemmel néz rám” – indokolta a frakcióülés utáni sajtótájékoztatón, miért vált meg fővárosi tisztétől. A polgármesterség tekintetében viszont megkérdezett sok belvárosi embert, hogy megtartsa-e a tisztségét, és úgy döntött, az V. kerület polgármestere marad. – Végül is a hódmezővásárhelyi városházamesszebb van a Parlamenttől, mint az Erzsébet tér – fogalmazott az új frakcióvezető.

Rogán Antal az elmúlt két év parlamenti munkájáról azt mondta, elismerést és dicséretet érdemel a frakció munkája, mert a gazdasági válság ellenére sem felejtették el, hogy Magyarország újjászervezésére kaptak felhatalmazást. Külön megemlítette, hogy megszületett a határon túli magyarok állampolgárságáról szóló törvény, illetve az új alaptörvény. Mint mondta, az átlagemberek problémájára összpontosítottak, és más gazdasági érdekcsoportok rovására hoztak döntéseket, például a devizahitelesek megvédése esetén. – Én a józan ész alapján gondolkodom, és nem kerülöm el a józan vitákat sem – hangoztatta Rogán Antal, aki a tranzakciós illeték kapcsán azt mondta, hogy hosszú és alapos parlamenti vitára, de konzultációra készülnek. Azt viszont azonnal egyértelművé is tette, hogy nem tudják akceptálni a bankok javaslatát, és nem is a gazdasági érdekcsoportok véleményére kíváncsiak.

Információink szerint Rogán Antal a 2010-es választások óta forródróton van Orbán Viktorral, a miniszterelnök több fontos döntés előtt kikérte véleményét.

A tegnapi sajtótájékoztatón Lázár János – akit Áder János köztársasági elnök tegnap nevezett ki a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak –hangsúlyozta: a szociális deficit csökkentését tartja személyes felelősségének a következő két évben. Arra, hogy valóban nála lesz-e az uniós fejlesztések „kasszakulcsa” (erről a Magyar Nemzet számolt be – A szerk.), Lázár János úgy reagált: a Miniszterelnökségen a koordinációs jelleg erősödni fog. És ha a kérdés arra vonatkozik, hogy a 176 választókerület fejlesztéspolitikai céljainak meg kell-e valósulnia, és a választókerületek szempontjai erősödnek-e, akkor az a válasza: „ebben megfelelő mennyiségű szerepem lesz. Annyi kulcs van jelenleg az asztalomon, hogy egyelőre válogatok, melyik kulccsal mit csinálok” – tette hozzá. Lázár János államtitkárként is számít frakcióvezetői stábjára, Balczó Barnabásra, Héjj Dávidra és Krakkó Ákosra is.

Nem lesz kötelező az iskolaőr

Javaslatot fogalmaztam meg arra vonatkozóan, hogyan szabályozzuk az iskolaőrök kérdését. Ezt Pintér Sándor belügyminiszter úr elfogadta. Pokorni Zoltán pedig felszólalt, hogy egyetért vele – így összegezte Hoffmann Rózsa a Fidesz–KDNP-frakcióülésen történteket. A BM tervei szerint iskolaőröket lehetne alkalmazni, hogy a tanköteles korú diákok a házirendnek megfelelően viselkedjenek. – Az iskolák maguk döntsék el, szuverén módon, hogy szükségük van-e iskolaőrökre, és szabályozzák saját maguk – mondta lapunknak az államtitkár. (Cs. I.)

A régi és az új frakcióvezető, Lázár János kénytelen lemondani a hódmezővásárhelyi polgármesterségről, Rogán Antal maradhat a Belváros élén
A régi és az új frakcióvezető, Lázár János kénytelen lemondani a hódmezővásárhelyi polgármesterségről, Rogán Antal maradhat a Belváros élén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.