Heller Ágnes: Az emberek elhitték rólunk

Bűncselekmény hiányában a rendőrség az összes, az úgynevezett filozófusüggyel kapcsolatos nyomozást megszüntette. Alaptalanul hozta tehát hűtlen kezeléssel összefüggésbe a hazai filozófia legjelesebb képviselőit Budai Gyula, aki ugyan ismeretlen tetteseket jelentett fel, de a jobboldali sajtó nevesítette a szakembereket, köztük Heller Ágnest. Őt kérdeztük a rendőrségi döntés után.

- Közölték már önökkel hivatalosan, hogy megszüntették a nyomozást?

- Semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk. A nyomozások megszüntetéséről csak a sajtóból, először a népszava.hu-ról értesültünk.

- Erre a végkifejletre számítottak?

- Az égvilágon semmire sem számítottam. Csak annyit tudtam, hogy egész életemben egy fityinget sem vettem fel munka nélkül. A rendőrség tette a dolgát, tisztességes munkát végzett, nem hagyták magukat befolyásolni.

- Mit gondol, miért pont önök, miért pont a filozófia került célkeresztbe?

- Nyilván volt egy feljelentés, hiszen minden szakmában akadnak sértett, bosszúálló emberek. Ez kapóra jött nekik, hiszen ne feledjük, a feljelentésben az állt, hogy „Heller Ágnes, liberális filozófus”. A Magyar Nemzet pedig felidézte, hogy azt mondtam Orbán Viktorról, hogy diktatórikus hajlamai vannak.

„Nincs ebben semmi új, a filozófuspereket Kádárék találták ki”

Politikai okok állnak tehát az egész ügy mögött és az sem mellékes, hogy négy zsidó és két német filozófust vádoltak meg, „idegenszívűeket”, ezzel is érzékeltetve, hogy a filozófia távol áll a magyar emberektől. A filozófusok kritikus elmék, akik szeretik a szabadságot, aki a szabadságot csorbítani akarja, nem szereti a filozófusokat. Nincs ebben semmi új, a filozófuspereket Kádárék találták ki.

- Milyen kárt okozott önnek, önöknek a meggyanúsítás? Mit gondol a sajtó szerepéről az ügyben?

- Hónapokon át – néhány kivételtől eltekintve – valamennyi tévéből, újságból az zúdult az emberekre, hogy „Hellerék bandája” ellopott, elsikkasztott félmilliárd forintot. Közölték a fotóinkat, mintha bűnözők lennénk, a Magyar Fórumban például Vajda Mihály, Radnóti Sándor és az én képem mellé Zuschlag János képét szerkesztették, ezzel azt sugallva, hogy mi is börtönben végezzük, mint ő.

A baloldali sajtó pedig többnyire hallgatott, nagyon kevesen védtek meg minket. De nem csak nekünk ártottak ezzel. Az országban elterjedt, hogy az a filozófia lényege, hogy a tudósok pénzt vesznek fel el nem végzett munkáért. És az emberek elhitték rólunk, amit hallottak, egy falusi barátnőm mesélte, hogy amikor a nevem szóba került, egy helyi asszony azt mondta, hogy Heller Ágnes az az ember, aki ellopott félmilliárd forintot. Úgy gondolom, ez elég nagy kár, nekem, nekünk, az egész filozófia tudományának.

- Tervezi, tervezik, hogy kártérítési pert indítanak?

- Erre most még nem tudok válaszolni. Meg kell beszélnem a többi gyanúba kevert munkatársammal és az ügyvédemmel is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.