Fekete Gy. Attila: Vadbarmok

A Fidesz szempontjából logikus lépés az általános választójog korlátozása, nem véletlen vetették fel ennek a lehetőségét az elmúlt években többször is a párt szakpolitikusai. Számos felmérés bizonyítja, hogy 2002-ben és 2006-ban is a bizonytalankodók, a pártpreferencia nélküliek döntötték el a szocialisták javára a parlamenti választásokat. Ők pedig a fideszesek szerint nagyrészt az utolsó napokban, hetekben, esetleg órákban elsütött populista, gyakran gyűlöletkeltő kampányszólamok és a felelőtlen ígérgetések alapján döntötték el, kire adják a voksukat. És mindezeket a Fidesz másnak tulajdonítja.

Most hagyjuk, hogy a Fidesz berkein belül levadbarmozott nem tudatos választók kire szavaztak 2010-ben! Abba se menjünk bele, hogy ha a populizmus, a felelőtlen ígérgetés visszaszorítása a cél, miért nem az ország legkevésbé megbízhatónak, ám a legkorruptabbnak tartott, legerőszakosabb kisebbségét (a felmérések szerint ez a politikai elit) próbálja meg korlátozni a kétharmados többség a felelőtlen ígérgetésben!

Na jó, ne kérjünk lehetetlent a politikusoktól, maradjunk a Fidesz vezető testületei által ugyan még nem tárgyalt, de a párt szakpolitikusai részéről már többször felvetett eredeti ötletnél: a választások előtt egy-két hónappal mindenkinek regisztráltatnia kellene magát. Aki nem teszi, nem szavazhat. Így rekesztenék ki a nem tudatos szavazókat a választók sorából.

Egyelőre nem tudni, hogy a „nem tudatos” választók azonosak-e a panelprolikkal, a nyuggerekkel, vagy a Kubatov-féle szempontok alapján kilistázott komcsik ők, akik már az előző választásokon is szálkák voltak a narancsosok szemében. Kérdés, a Fidesz politikusai által diszkréten intellektuális cenzusnak nevezett szelekció során milyen szempontok szerint határozza meg a kétharmados többség azoknak a körét, akik túl hülyék ahhoz, hogy beleszóljanak az ország sorsába. Aki elmegy regisztráltatni magát, tudatos választó, aki nem, vadbarom? És mi lesz azokkal, akik regisztrálnak, aztán jól nem mennek el szavazni?

Az ötletgazdák emlékeztetnek, volt már ilyen Magyarországon a 20-as években. Volt. Meg olyan is, hogy bizonyos pártok képviselőit időnként becsukták? Sőt, még régebben a választójogot vagyoni cenzushoz kötötték. Egyáltalán nem is volt általános választójog, még korábban pedig választás se – éppenséggel van még hová visszanyúlni ötletekért.

Most majd „intellektuális cenzus” szerint szelektálnak. Aki okos, regisztrál, a vadbarom meg nem. Aztán persze a regisztrált okosok is bedőlhetnek a pártok felelőtlen ígéreteinek, de ez már nem számít. Végül is Simicska Lajosnak, a Fidesz erős háttéremberének elhíresült tételével ellentétben, hogy tudniillik „mindenkinek alkotmányos joga, hogy hülye legyen”, a választójog intellektuális alapú korlátozása esetén a hülyéknek nem lesz helyük, joguk a közéletben.

Képviselő hölgyek és urak, tessék szavazni!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.