'Lázár szava Orbán szava lesz'

Nincs értelme feltenni olyan kérdéseket, hogy Lázár János vagy Szijjártó Péter számára „lefokozás” vagy előrelépés lesz-e az államtitkári poszt a Miniszterelnökségen júniustól. Orbán Viktor nem dolgozik maga ellen, nyilván a legalkalmasabb személyeket választotta maga mellé, az elkövetkező két év már a kampány jegyében telik, bár politikai kormányzásnak hívják – ezt egy kormányzati szereplő válaszolta, amikor munkatársunk az említett politikusok hatásköre után érdeklődött.

Az új államtitkárok munkaköri leírása állítólag még nincsenek megszövegezve, volt, aki azt mondta, hogy Orbán Viktor az utolsó pillanatban, várhatóan május 29-én közli csak a pontos feladat- és hatásköröket.

– Az viszont biztos, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János a kormányüléseken a miniszterelnök mellett foglal helyet. Az államtitkár szava „papír” nélkül is Orbán Viktor szava lesz a tárcák felé: azaz Lázár nemcsak kéréseket fogalmazhat meg, hanem adott esetben a miniszterelnöki akarat közvetítőjeként utasításokat is adhat államtitkároknak és minisztereknek, és számon is kérheti rajtuk a feladat elvégzését, ami egy-egy törvényjavaslatban manifesztálódhat – mondta forrásunk, aki a miniszterelnökségi politikai kormányzás mechanizmusát a humán csúcstárca esetével világította meg: szerinte Réthelyi Miklós minisztersége alatt például a KDNP-s Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár „hátrányt szenvedhetett”, ha nem jutottak el hozzá a kormányülésen elhangzott instrukciók, esetleg az oktatási törvények megtervezése előtt a konkrét miniszterelnöki elvárások, célkitűzések. Ez viszonylagos „önjáróságot” jelentett – de ez nem volt korlátlan, mert végül az államtitkár szembesült a miniszterelnöki akarattal, illetve a Fidesz-frakció ellenállásával, és sokfrontos politikai harcot folytatott. (Az új humán csúcsminiszter, Balog Zoltán erősebb-határozottabb egyéniség, mint elődje volt.)

– Ha Lázár János államtitkár lesz, a politikai felelősségét leveszi a miniszterek, államtitkárok válláról azzal, hogy megrendeléseket közvetít. A végrehajtással kapcsolatos részdöntéseket azonban nekik kell meghozniuk – mondta forrásunk, aki Lázár János habitusából, valamint polgármesteri, frakcióvezetői múltjából vezette le, hogy alkalmas a feladatra, hozzátéve: a Miniszterelnökség éléről távozó Varga Mihály „egészen más alkat”. A másik oldalról pedig forrásunk arra mutatott rá, hogy a kormányzás első két éve, a nagy rendszerek (oktatás, önkormányzati rendszer, stb.) átalakításának a „festménye” kész, azt már csak „be kell rámázni”. Vagyis: nagy, rendszerszintű politikai konfliktusokkal már valószínűleg nem kell Lázár Jánosnak szembesülnie.

Arra, hogy a polgári titkosszolgálatok felügyelete Pintér Sándor belügyminisztertől valóban a Miniszterelnökséghez kerülhet-e, a miniszterelnökhöz is közel álló személy nemleges választ adott. Tudomása szerint az viszont nem került le a napirendről, hogy az Információs Hivatal a Külügyminisztériumtól a Miniszterelnökséghez tartozzon.

Szijjártó Péter számára pedig még szorosabb együttműködést jelent Orbán Viktorral, ha a külkapcsolatokért felelős államtitkár lesz – vélte forrásunk. A feladata változatlanul az lesz, hogy „a miniszterelnök mellett legyen”.

Noha keresnek miniszterelnöki szóvivőt (és lehetőleg hölgyet), az sem kizárt, hogy Szijjártó Péter részben a miniszterelnök személyes szóvivője marad. – Az biztos, hogy a miniszterelnök külkapcsolatainak, utazásainak előkészítése az új államtitkár feladata lesz. „Így Péter szerepe inkább felértékelődik, hiszen minden Brüsszelről, az unióról és az IMF-ről szól” – fogalmazott forrásunk, megjegyezve: Szijjártó Péternek nyilván egyeztetési-tájékoztatási kötelezettsége lesz a Külügyminisztérium felé, „de nem kérdés, hogy ő lesz a közelebb a tűzhöz”.

Varga Mihály helyett Lázár János kerül a kancellária élére
2012. május 7. Parlament. Országgyűlés. Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János Fidesz frakcióvezető, Varga Mihály, Szijjártó Péter. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.