Tessék engem megbilincselni!

Egy végzős egyetemista állítólag csak azért bilincseltette meg magát a debreceni főpályaudvar előtt a rendőrökkel, mert az megalázó lett volna számára, ha csak úgy bekísérik az ottani rendőrőrsre – legalábbis a rendőrök szerint. Az ügyben a Debreceni Nyomozó Ügyészség jogtalan fogva tartás gyanújával rendelt el nyomozást, egyelőre ismeretlen tettesek ellen.

Az eset egy hónapja történt. B. K. végzős debreceni egyetemista a pályaudvarra sietett, amikor a rendőrök „intézkedés alá vonták”. Igaz, a „gyere ide, köcsög” felszólítás nem felel meg a szabályzatnak, amely szerint az intézkedés megkezdése előtt a rendőrnek a napszaknak, s az intézkedés alá vont személy korának és nemének megfelelően kell köszönni. B. K. így is eleget tett a rendőri felszólításnak, és átadta iratait. És ekkor megszólalt az egyik járőr adóvevője.

A rendőrök jó hangulatban beszélgettek telefonon valakivel, mintha B. K. ott se lett volna. Ő azonban sietett volna, ezért megkérdezte, hogy sokáig tart-e még az „intézkedés”. „Siet? Ne siessen! Ha el mer mozdulni innen, amíg én azt nem mondom, hogy elmehet, eljárást indítok ön ellen jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenállásért” – mondta az egyik rendőr, majd folytatta, amit elkezdett, de nem B. K. igazoltatását.

Azonban B. K. csak türelmetlenkedett, ezért megragadták a karját és „előállították” a pályaudvari őrsre. Bár az egyetemista szerint egyszerűen berángatták oda. Félúton megálltak, és az egyik rendőr – állítása szerint B. K. kifejezett kérésére –megbilincselte az igazoltatottat.

B. K. igazoltatása délelőtt 11 óra körül kezdődött, de csak pár perccel este nyolc előtt hagyhatta el a városi kapitányság épületét. Megfenyegették, ha panaszkodni próbál, megindítják ellene az eljárást a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenségért.

B. K. nem ijedt meg. Feljelentette az őt órákon keresztül jogtalanul fogva tartó rendőröket. Nyári Péter ügyvéd ugyan „jogtalan fogva tartásért” kezdeményezett eljárást ellenük, az ügyészség végül – feltehetőleg a bilincseléskor keletkezett sérülések és a megalázó bánásmód miatt – bántalmazás hivatalos eljárásban bűncselekmény gyanújával nyomoz. Mivel a rendőröket is megilleti az ártatlanság vélelme, a feljelentés szerint „köcsögöző”, rángató járőrök továbbra is szolgálnak és védenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.