Lázár János vitázna Orbán Viktorral

Lázár János szerint a pártok és a választási kampányok finanszírozásának döntően állami pénzeken kell nyugodniuk. A Fidesz-frakcióvezető, aki a jövőben a Miniszterelnökséget irányítja államtitkárként, e kijelentésével egy tegnapi sajtótájékoztatóján vitába szállt Orbán Viktor miniszterelnökkel, hiszen a pártelnök-miniszterelnök a Fidesz országos választmányának múlt heti ülésén megfontolásra ajánlotta, hogy a következő két évben – az ország nehéz gazdasági helyzete miatt – függesszék fel a pártok költségvetési támogatását.

Lapunknak már akkor azt mondták választmányi tagok, hogy a javaslat népszerű lesz, és a miniszterelnök kampányának az építésére szolgál. A komolyságát mindenesetre megkérdőjelezi, hogy Lázár János azonnal szembement vele. A frakcióvezető tegnap úgy fogalmazott: „szoktunk vitatkozni Orbán Viktorral más kérdésekről is, ha valakivel, akkor a miniszterelnök úrral lehet értelmes vitákat folytatni”.

– A miniszterelnök felvetett valamit, ami az ország gazdasági helyzetével van összefüggésben, más országban is felvetődtek hasonló javaslatok. De egy dolog a pártok támogatása és egy másik dolog a választások lebonyolítása – tette hozzá.

Lapunk úgy értesült, hogy fél éve a Fidesz elnökségi ülésén már felvetődött, hogy ne csak a civilek, hanem a politika is hozzon áldozatot válságos időkben. Akkor szóba került a pártfinanszírozás is, de nem a „nullás verzió” – mondta lapunknak egy fideszes elnökségi tag, hozzátéve: azt tudja elképzelni, hogy a pártalapítványok támogatását szűkítik végül, hiszen a központi büdzsé milliárdos nagyságrendben finanszírozza ezeket a háttérintézményeket. „A pártalapítványok támogatásának a szűkítése miatt nem sok választó fog sírni” – jegyezte meg forrásunk.

Egy a miniszterelnökhöz közel álló politikus munkatársunk kérdésére reális forgatókönyvnek azt nevezte, hogy a párttámogatásokat 10-20-30 százalékkal mérséklik végül.

„A választóknak, függetlenül attól, hogy jobboldaliak vagy baloldaliak, tetszik a miniszterelnök felvetése” – mondta lapunknak egy fideszes államtitkár.

A kormánypárti honatyáknak döntően az a véleményük, hogy a pártpénzeket akkor lehet lenullázni, ha a kampányfinanszírozást kötelezően transzparenssé teszik. Viszont attól semmiképp sem félnek, hogy a Fidesznek és a KDNP-nek a kampányfinisre ne lenne pénze –bármilyen szabályozás születik is. A Fidesz elnöksége a jövő kedden tárgyal a kérdésről, akkor Lázár János tájékoztatást ad a párt vezérkarának az ellenzéki pártokkal és civil szervezetekkel folytatott egyeztetéseiről a párt- és kampányfinanszírozás ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.