A KDNP megfúrta a tablettát?

Az abortuszkérdést már nem kellene bolygatni, a KDNP elvi kérdésnek tekinti, hogy felszólaljon a múlt héten az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) által engedélyezett abortusztabletta ellen – erről beszélt tegnap a Fidesz–KDNP frakcióülésén Harrach Péter. A kereszténydemokrata frakcióvezető csodálkozásának adott hangot, hogy a tabletta egyáltalán megkaphatta az engedélyt. A kiszivárgott hírek szerint a Harrach-felszólalásra nem érkezett „hivatalos” válasz a frakcióülésen – ami azt jelenti, hogy a Fidesz részéről senki nem reagált. Viszont a kereszténydemokraták kérdéseire Szócska Miklós egészségügyi államtitkár állítólag azt válaszolta, hogy nem került a humán csúcsminisztérium elé a tabletta engedélyezésének az ügye, ő maga sem tudott róla. Pár órával később Szócska Miklós az Országgyűlésben arról beszélt, hogy a tabletta bevezetésével nem változik az abortusz szabályozása. Ráadásul a forgalomba hozatal engedélyezése nem jelenti a tabletta alkalmazhatóságát vagy tényleges forgalmazását, ezek egyelőre nyitott kérdések. Az államtitkárság pedig tegnap este közleményben szögezte le: mivel az alkalmazás kockázata, hosszú távú mellékhatásai jelenleg is vita tárgyát képezik, az eljárás engedélyezése nem történik meg, ennek hiányában pedig az OEP által történő befogadása és a fekvőbeteg-ellátó intézményekben történő bevezetése sem.

A GYEMSZI-OGYI a múlt héten adta meg az engedélyt az abortusztabletta magyarországi forgalmazására. A Medabon nevű tablettát Bulgáriában, Csehországban, Dániában, Norvégiában, Romániában, Svédországban és Szlovákiában is bevezetnék. A gyógyszer spontán vetéléshez hasonló állapotot idéz elő, ezért nincs szükség művi beavatkozásra, vákuumszívásra és a méhfal kaparására. Az abortusztabletta alkalmazását az Egészségügyi Világszervezet és a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is támogatta. A szülészeti szakmai kollégium szerint a gyógyszer szigorú feltételek és orvosi ellenőrzés mellett a terhességmegszakítás egyik alternatívája a 8. terhességi hétig.

Tegnap Nagy Kálmán KDNP-s képviselő kétségbe vonta a szakértők véleményét, s azt mondta: az abortusztabletta alkalmazása nagyobb pszichés teherrel jár egy nő számára, mint az eddigi orvosi beavatkozások, és nem teljesen veszélytelen. Az első alkalmazások során halálesetek is előfordultak. A KDNP viszonya az abortuszhoz egyértelmű és elvi jelentőségű, nem véletlen, hogy számos fideszes „fundamentalistáknak” tartja őket ebben az ügyben. Emlékeztetnek arra, hogy a tavalyi, Siófokon tartott „alkotmányozó” frakcióülésen a kereszténydemokraták ultimátumot adtak a Fidesznek, az alkotmánykoncepció ugyanis nem tartalmazta a házasságról, a család alkotmányos védelméről, s főképp a magzati élet védelméről szóló, előzetesen egyeztetett passzusokat. A szokatlanul éles vita során akkor a kereszténydemokraták lelkiismereti kérdést csináltak az ügyből, különösen a magzati élet védelméből, mondván, „ez az a kérdés, amit unokáink, a nemzet kérhet számon rajtunk”. Végül egy Orbán Viktor és Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes közötti egyeztetés eredményeként a magzati élet védelmét az alaptörvény a kereszténydemokraták számára is akceptálható módon tartalmazza. A szöveg így hangzik: „Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg”. E kitételt sokan úgy értelmezték, hogy ennek alapján módosítani lehet a jelenlegi, meglehetősen liberális abortusztörvényt, de információink szerint erre vonatkozó kérdést még nem tettek föl az Alkotmánybíróságnak.

Semjén Zsolt KDNP-elnök és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a parlamentben
Kereszténydemokraták nyerő helyzetben – Semjén Zsolt KDNP-elnök és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője tegnap a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.