Lenullázta a családot a fizetésemelés

– Éhen fogunk veszni - ezt morogja csendesen Mátyás. A 60 éves pécsi férfitől megvonták a szociális segélyt, így Mátyás háromtagú családjának biztos jövedelme 111 ezer forintról 75 ezerre csökken. Az ősz hajú, erőtlen férfi hozzáteszi: – A lakás bére és rezsije 50 ezer, vagyis 25-ből kell megélnünk.

Mátyásról tudni kell, hogy Budapesten született és nevelkedett, autószerelőnek tanult, s az iskolát befejezve sofőrként dolgozott. Megnősült, elvált, és 1986-ban Pécsre költözött, s ott ismerkedett meg jelenlegi élettársával. A pár három gyereket nevelt föl. Mátyás Pécsett eleinte nagyobb cégeknél dolgozott raktárosként és szerelőként, majd a rendszerváltás után építőipari segédmunkásként.

Az asszony is dolgozott, nem nélkülöztek, de saját otthonra gyűjteni nem tudtak, így máig egy kétszobás önkormányzati lakást bérelnek. Az ezredfordulóra Mátyás annyira belejött az építőiparba, hogy saját vállalkozást indított. Hat emberével árkot ásott, és végre jól keresett. Ám az egyik fővállalkozó nem fizetett, és eltűnt, s Mátyás betéti társaságát felszámolták. Ez 2004-ben történt, s a férfi kénytelen volt mindenét pénzzé tenni, hogy kifizesse két és fél milliós tartozását.

Eladta a teherautóját és a gépeit, és akkortól építőipari napszámos lett. A jobb időkből csak a használtan vett húszéves Mercedese maradt. Nem sokáig: egy napon otthon kesergett, és megivott öt felest, majd beült a kocsijába. A rendőrök elkapták. A bíróság elvette a jogosítványát, s kötelezték, hogy ha újra vezetni akar, járjon tanfolyamra.

A következő években a férfi egyre nehezebben talált alkalmazást. Mindenütt öregnek találták. Az autószerelésből a nyolcvanas évek óta kiesett, a diagnosztikához nem értett. Néha ugyan talált volna állást, ha van jogsija, de azt nem tudta visszaszerezni, mivel nem volt pénze a százezer forintos tanfolyamra. Ahhoz idős volt, hogy a munkaügyi központ beírassa őt valamilyen szakmai kurzusra.

Mátyás rettenetesen bánta már az ittas vezetést.

– Elkövettem egy hibát – mondta nemegyszer. – De miért kell ilyen súlyosan bűnhődnöm?

A munkaügyi központ Mátyással foglalkozó ügyintézői belátták, hogy az idősödő, fizikálisan gyengülő ember szakma és jogsi nélkül a munkaerőpiacon eladhatatlan. Ezért amikor a férfi 2007-ben betöltötte az 55. esztendejét, s ezzel védett korú lett, azt javasolták neki, hogy kérjen az önkormányzattól rendszeres szociális segélyt. Ez megtörtént, a segélyt a városháza megítélte, s Mátyásnak attól kezdve nem kellett a munkaügyi központba járnia.

Így ment ez 2011 végéig. Akkor Mátyás havonta 42 ezer forint segélyt kapott. Felesége – 50 százalékos egészségkárosodása okán – 27 ezer forint járadékhoz jutott, s az asszony hat órában takarított 42 ezer forintért. A házaspárnak és egyetemen tanuló legkisebb gyermeküknek 111 ezer forintból kellett kijönnie. Megoldották.

Aztán jött 2012, és a törvény előírta, hogy a szociális segélyezettek státuszát felül kell vizsgálni. Mátyás esetében kiderült, hogy immár nem jogosult a segélyre. A felesége fizetését ugyanis idén nyolcezer forinttal emelték, s a háromtagú család Mátyás segélye nélkül 75 646 forintot kap. Így egy családtagra több mint 28 ezer forint jut, a szociális törvény viszont kimondja, hogy akkor jogosult egy család a segélyre, ha az egy főre jutó jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum 90 százalékát, a 25 600 forintot. (A rendelet szerint egy háromfős családnál 2,7-tel kell osztani, ami ebben az esetben 28 017 forintra jön ki - A szerk kiegészítése.)

Mátyásékat a feleség fizetésemelése túllökte a segélyre jogosultság határán.

Beszéltem a polgármesteri hivatal szociális központjának vezetőjével, s ő azt mondta: semmit sem tehetnek, hisz a törvény megköti a kezüket. Elkísértem Mátyást a munkaügyi központba, ahol újra regisztrálták őt. Szembesítették azzal, hogy most sem látnak esélyt a foglalkoztatására. Ha meglenne a szakmásított jogosítványa, akkor talán. De Mátyásnak nincs pénze a tanfolyamra, a központ meg erre nem költhet. Szakmai kurzusra továbbra se írathatják be, hisz rá már „nem érdemes költeni”.

Munkanélküli-járadékra sincs esélye, arra az szerez jogot, aki az előző három évben 360 nap munkaviszonyt igazol, ő viszont 2007 óta segélyből élt, mivel a munkaügyi központnál ezt tartották az egyetlen megoldásnak.

Mátyásnak 2014 novemberéig kell valahogy kihúznia: akkor nyugdíjba mehet. Abban bízhat még, hogy a fia az idén diplomát szerez, és munkához jut. De addig nehéz lesz. A férfi áprilisban elvesztette az egészségügyi szolgáltatásra való jogot is. A városházán megtudtam, hogy Mátyás méltányosságból visszakaphatja az ingyenes egészségügyi ellátást.

De ez a maximum.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.