Kivéreztetnék az ellenzéket

A kormányfő csütörtökön, a Fidesz országos választmányának ülésén vetette fel, hogy a gazdasági helyzet miatt meg kellene szüntetni a pártok 2013-as és 2014-es költségvetési támogatását – írta aznap este az Origo.

Szijjártó Péter azonnal meg is erősítette a portálnak kiszivárogtatott információt. A miniszterelnöki szóvivő aztmondta: a kormányfő nem szabott határidőt a választmánynak, de azt kérte a testülettől, ésszerű időn belül fontolja meg ezt a felvetést, különösen hogy a kormány szeretné még a nyári szünet előtt elfogadni a 2013-as költségvetés fő számait. Méltányolandó a kérés, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a pártok a befizetett tagdíjakból és adományokból tartsák fenn magukat két éven át - tette hozzá.

A lapunk által megkérdezett választmányi tagok közül volt, aki nem is emlékezett Orbán Viktor közlésére, mondván, az nem kapott „túl nagy hangsúlyt”, a miniszterelnök arról beszélt hosszasan a zárt ülésen, hogy miért Bánki Eriket javasolták az államfővé választott Áder János helyett EP-képviselőnek. Egyik fideszes forrásunk aztmondta, szerinte aminiszterelnök felvetése indokolt, és népszerű is lesz a választók körében, éppen ezért „Orbán Viktor kampányának az építését szolgálja”. Egy másik kormánypárti politikus elismerte, hogy ha elfogadnák a javaslatot, az az ellenzék „kivéreztetését” jelentené, és éppen a kampányidőszakban, a 2014-es parlamenti választások előtt.

A Fidesz teljes költségvetése tavaly 1,3 milliárd forint volt, de ennek még a húsz százalékát sem tette ki a tagdíj (144 millió forint), illetve az 50 millió forintos adomány. Az MSZP tavalyi pénzügyi beszámolója szerint a 803 millió forintos bevétel 65 százaléka, 521 millió forint volt az állami támogatás, míg a tagdíjakból 39 millió, az

adományokból 202millió forint származott. A Jobbik esetén az 501 millió forintból 448 millió, a KDNP 257 millió forintos bevételéből 233 millió forint az állami támogatás. Adományokból 15, tagdíjakból 7 millió forintja származott a kisebbik kormánypártnak. Az LMP 283 milliós bevételének 88 százalékát, 249 milliót az állam finanszírozta.

Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő azt mondta: felmerülhet az a kérés, hogy a gazdasági válságból a családok és a cégek mellett a pártok is vegyék ki a részüket. Hozzátette, hogy a Fidesz különböző szervezetei meg fogják tárgyalni a felvetést. De további részleteket nem közölt. Lapunk úgy tudja, pár nappal ezelőtt szűk körben elhangzott, hogy a pártfinanszírozással kapcsolatosan változtatások lesznek, de az összes pénz elvonásáról akkor nem volt szó.

Kubatov Gábor fideszes pártigazgató szerint a tagdíjakból lehetne megoldani a finanszírozást (a jelenlegi szabályok szerint a pártoknak nem szabad névtelen adományokat elfogadniuk, ahogy más államtól sem kaphatnak pénzt. Fel kell tüntetniük, ha belföldi magánszemélytől vagy cégtől 500 ezer forintnál nagyobb összegű adományt kapnak, külföldiek esetében pedig a százezer forintnál nagyobb összegek adományozóit kell megnevezni.)

Fideszesvéleményekszerintkérdéses, hogy megvalósul-e Orbán Viktor javaslata, „vagy olyan nagy lesz a felháborodás az ellenzéki oldalon, hogy nem lehet eladni a pártok közti konszenzusos javaslatként”. Van olyan ismert Fidesz-politikus, aki szerint „végül is az is hozna milliárdos tételt a büdzsének”, ha legalább a pártalapítványok támogatását megvonnák. Cikkeztek róla a lapok, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnök, illetve az MSZP az Egyesült Államokból, míg a Jobbik Iránból kap nagy összegeket – mondta munkatársunknak egy fideszes politikus a jobboldali sajtóban hetek óta folyó kampányra utalva.

Lesújtó ellenzéki reakciók

Az Orbán-javaslatra érkezett ellenzéki reakciók lesújtóak. „Háromszáz év alatt költ annyit Magyarország a pártokra, mint amit egy év alatt az egykulcsos adórendszerben kienged a költségvetésből” – mondta Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója, aki szerint a pártoknak szerepük van egy parlamentáris demokráciában, nem lehet lemondani a támogatásukról. Ha valaki mégis azt gondolná, hogy ezt meg lehet tenni, akkor Tóbiás József szerint felvetődik a kérdés, hogy miből működnek a pártok: „Eladósodnak, vagy a gazdasági hatalom politikai hatalmat is tud szerezni” – hangoztatta a szocialista politikus. „Ha ezt elfogadják, akkor gyakorlatilag kimondanák, hogy Orbán Viktor és a Fidesz letette a fegyvert az oligarchákkal szemben” – ez Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettesének a véleménye, aki szerint a kormányfő javaslata azt üzeni: a párt működését „majd megoldjuk okosba”, vagyis a párthoz közel álló vállalkozások pénzéből fognak működni. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: demagógnak tartják a javaslatot, mert a pártok támogatása összesen is csak annyi, „amennyit Simicska tavalyi osztalékként kivett a Közgépből”.

Lázár korábbi szavai

Lázár János frakcióvezető még február elején nyilatkozta azt a Népszabadságnak, hogy a Fidesz elnöksége úgy döntött, a hátralévő kétharmados törvények közül a legérzékenyebb kérdésekben – ilyen a választási eljárási törvény, illetve a pártfinanszírozás – ötpárti tárgyalást kezdeményeznek, és júniusig megpróbálják azokat lezárni. A Fidesz elnöksége arról is döntött, hogy a szocialisták párt- és kampányfinanszírozási törvényjavaslatát emeljék be a csomagba. – Mi készek vagyunk erről tárgyalni. Az LMP-nek is van ilyen javaslata, ezért velük is tárgyalni fogunk – tette hozzá.

A Fideszben is kérdésesnek tartják, hogy megvalósul-e Orbán javaslata a pártpénzek megvonására
A Fideszben is kérdésesnek tartják, hogy megvalósul-e Orbán javaslata a pártpénzek megvonására
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.