Felcsúti győztesek

Orbán Viktor feleségének tulajdonostársa családtagjaival 377 hektár földet nyert el Felcsúton a Nemzeti Földalap pályázatán – írja az Atlatszo. hu. Egy bicskei szántót Lévai Anikóval közösen birtokló Flier János családtagjaival együtt a Felcsúton megszerezhető földek tekintetében az abszolút győztes.

Flier állandó ügyfele a miniszterelnök feleségének: földet adnak-vesznek, cserélnek évek óta. Volt úgy, hogy Lévai Anikó öt napig volt tulajdonosa egy alcsútdobozi zártkertnek és gazdasági épületnek, de aztán elcserélte Flier bicskei földjére - olvasható az Atlatszo.hu-n.

Felcsút
Felcsút

Lévai Flier testvérével, Flier Tamással is cserélt földet, máskor elcserélte 7 hektáros szántóját Flier Jánossal, majd két évre rá megvette tőle. A he lyiek szerint Flier műveli Lévai földjeit. (Flier egy negyvenhektáros táblát még a földpályázatok kiírása előtt vetett be búzával. – A szerk.)

A bicskei közös szántó Orbán Győző ingatlanforgalmazó cége, a CZG Kft. 13 hektáros hatvanpusztai műemléki, egykor Habsburg József főherceg által birtokolt majorja fölött fekszik, amelyet a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester által nyert állami földbérlet ölel körül. A majorságot Mészáros bérli.

Flierék a megye eddig bérbe adott, köztulajdonban lévő területeinek 7 százalékán gazdálkodhatnak az elkövetkező húsz évben. Az eredetileg autóvillamossági szerelő Flier János 1999-től 2003-ig a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság igazgatósági tagja volt, karrierje az első Orbán-kormány idején kezdett felívelni.

Felesége a Fidesz helyi elnöke. A Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje volt a 2010-es önkormányzati választáson, néhány szavazat választotta el a győzelemtől. A győztes Varga Györgyöt tavaly cége adótartozására hivatkozva távolították el székéből – helyére Mészáros Lőrinc került.

Flier szervezte annak idején a helyi polgári köröket, most a futballakadémiát szponzorálja. Lányuk,Junek (Flier) Nikolett a Vidékfejlesztési Minisztériumban dolgozik – ő 88 hektárt nyert el az állami földpályázaton, olvasható az Atlatszo.hu Felcsúttal foglalkozó anyagában.

A földbérletpályázatok körüli anomáliákra a posztjáról lemondott Ángyán József vidékfejlesztési államtikár hívta fel a figyelmet. A 65 ezer hektár állami föld „kiosztását” Fejér megyében sietős gyorsasággal kezdték, s mire a gazdák észbe kaptak, villámgyorsan kistafírozták a felcsúti notabilitást.

A földszerzők jó esélylyel pályázhatnak külső forrásokra. Ha regisztrált agrárgazdálkodók, igényelhetik az euró pai uniós földalapú támogatásokat. A húsz év nagy idő, aki egyszer bekerül a körforgásba, mindenképpen jól jár, csak az marad hoppon, aki kívül esik a körön.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.