Felhívás banki keringőre

A gyámhatósági felügyelet alatt álló kiskorúak és a gondnokoltak, például az értelmi fogyatékosok „készpénzvagyonának értékálló megtakarításként történő kezelése érdekében” írt alá megállapodást tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az OTP Nyrt. A megállapodásra Soltész Miklós szociális államtitkár szerint azért volt szükség, mert eddig a pénzügyi ismeretekkel nem okvetlenül rendelkező gyámok kötöttek külön-külön megállapodásokat a bankokkal, ami van, akinél jobban, van, akinél kevésbé előnyösen sikerült.

A nem kizárólagos megállapodás azért az OTP-vel köttetett, mert e bank kezeli a legtöbb gyámhatósági forintszámlát, több mint 90 százalékos a részesedése a piacon. Ezek válnak biztonságosabbá és jobb feltételűvé ezután az államtitkár szerint. Az értékőrzés érdekében a gyámi forintszámlák látra szóló kamatát az előző háromhavi infláció számtani átlagához kötik (mínusz fél százalék).

A KSH tavalyi előzetes adatai szerint egyébként több mint 26 ezer kiskorú és közel 27 ezer felnőtt rendelkezik gyámi fenntartásos betéttel körülbelül 47 milliárd forint értékben. –Nagyon remélem, hogy ez a megállapodás arra biztatja majd a többi bankot, hogy megkeressenek minket, hiszen az ő érdekük is, hogy tovább vezethessék a gyámoltak számláit –magyarázta lapunknak az államtitkár. Hozzátette: bízik abban, hogy a többi bank is kedvezményesebb feltételeket ad a gyámoltaknak, hiszen ez a megállapodás „felhívás keringőre”. A gyámok ugyanis átvihetik a számlákat az OTP-hez, ha csak náluk lesznek kedvezőbbek a feltételek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.