Tiltakozás a főtéren

Pár száz tiltakozó részvételével tartottak demonstrációt tegnap a Pest megyei Gyömrő főterén a helyi képviselő-testület azon döntése ellen, amelyben támogatták a központi tér Horthy Miklósról való elnevezését. A tüntetést a gyömrői Környezet-, Ifjúság- és Gyermekvédelmi Egyesület (KIGYE) kezdeményezte.

 Mint arról lapunk korábban beszámolt: a Jobbik helyi elnöke és önkormányzati képviselője még tavaly szeptemberben javasolta a névváltoztatást, amit a többségében független tagokból álló testület – egy tartózkodással – támogatott. Sas Zoltán többek között azzal indokolta javaslatát, hogy a tér 1945-ig Horthy nevét viselte, a mostani döntéssel csak ezt az állapotot állítják vissza. Gulyás Zoltán, a gyömrői Jobbik alelnöke a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: „történelmi kérdést” csinálnak az ügyből, s nem „politikait”. A radikális párt politikusa üdvözölte, hogy az önkormányzat feltáró előadás-sorozatot indított a Horthy-korszak megismerésére; ennek egyébként egyik első állomásaként Romsics Ignác történész tartott tegnap előadást a helyi művelődési központban, amelyre a tiltakozók („a teljesebb kép érdekében”) Karsai László professzort is meghívták.

Mezey Attila, Gyömrő alpolgármestere lapunknak úgy érvelt: áttekintették Horthy személyét és történelmi szerepét, illetve annak indokait, hogy „független önkormányzatként miért ne nevezhetnénk át” a teret. Mezey szerint a döntéssel azt akarták elősegíteni, hogy a korszakot „sokkal árnyaltabban, objektívebben érzékelje” a közvélemény. Arra, hogy nem árt-e Gyömrőnek, ha a jövőben a Horthy Miklós tér 1. alatt működik az önkormányzat, azt válaszolta: az önkormányzat és a téren lévő intézmények címe nem változik, a visszanevezés várhatóan csak a közparkot fogja érinteni.

Demonstráló
Demonstráló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.