Lista nélkül is cenzúra

Dagad az egri „listázós-zsidózós” botrány. Miként arról beszámoltunk, a jobboldali vezetésű városi önkormányzat kulturális bizottsága egyik tavaly szeptemberi ülésének jegyzőkönyve szerint a fideszes bizottsági elnök arról beszélt: a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi József színművész fellépését, mire a nyári programokat szervező Művészetek Háza Kht. vezetője, Pataki Zsuzsanna vélhetőleg ironikusan felvetette: szakmai munkájukat megkönnyítené, ha a bizottság listát készítene az Egerben nemkívánatos művészekről.

Később az ülésen készített hangfelvételről kiderült: nemcsak listákat emlegettek, de „zsidóztak” is a résztvevők. Várkonyi György, az egri vagyonkezelő részvénytársaság igazgatója szegezte neki a kérdést a bizottsági elnöknek: tán csak nem azért akarják negligálni Székhelyi Józsefet, mert ő egy „eszdéeszes büdös zsidó”? Mire a bizottsági elnök nevetéssel, s a következő szavakkal reagált: „Te mondtad!”

Pataki Zsuzsanna, az egri önkormányzati tulajdonú Művészetek Háza Kht. vezetője a Stop.hu hírportálnak a részletekről kedden elmondta: Egerben nincs lista, alapvetően nincs koncepció egyes művészek letiltására, de Székhelyit tényleg politikai nyomásra kellett távol tartani. Közölte: ironizált, amikor azt mondta, kér egy listát. „Nem az önkormányzat, hanem két képviselő kérte, hogy lépjek az ügyben. Miután látták a fellépők névsorában Székhelyit, felhívtak telefonon. A két képviselő Orosz Lászlóné (Fidesz–KDNP, az egri közgyűlés kulturális és idegenforgalmi bizottságának elnöke) és Csákvári Antal (Fidesz–KDNP, a humán erőforrás bizottság vezetője). Ők mondták, hogy „Székhelyi nem jöhet Egerbe”, s Pataki szerint az is elhangzott, hogy az „állásával játszik”, ha nem teljesíti a követelést. Hozzátette: azért „tálalt ki”, mert elege lett abból, hogy az ügyben azokat akarják besározni, akik a szakma védelmében szólaltak fel.

Lapunk tudomására jutott: a bizottsági ülésen elhangzottak után két hónappal a valóságban is működésbe lépett a cenzúra: Székhelyit nem csak a Művészetek Kht. által szervezett középkori vigasságok programjairól tiltották le: a neve nem szerepelhetett egy ismert festőművész, Győrfi András tavaly decemberi kiállításának meghívóján sem. Ő jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, a történetet azonban a blogján megtaláltuk. Íme: „Történt, hogy a napokban az amúgy nagyon kedves galériás ügyintéző telefonál, hogy főnökének lenne két (nem is egy) kérése úgy politikailag. (...) Kezdem magam rosszul érezni, a galéria neve ugyanis Zsinagóga. Mi jöhet most?... És a kérés, ukáz elhangzik: A helyi színházigazgató, B. B. (itt Blaskó Balázsra, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatójára utalt a szerző – a szerk.) nem lehet a megnyitóember, mert a hely kezelője nem szereti őt, a másik, hogy a hozzám úgy 18 éve szép szavakat intéző, másképpen másvallású színész neve sem jelenhet meg a meghívó lapon... amit persze én fizetek, ki más, hisz az egyébként milliárdos előző kiállító gyűjtőre a tisztelt ház már minden pénzt elköltött. (Az utalás Székhelyire itt is egyértelmű, ő az, aki a Győrfi képeit összegző katalógusban szép szavakkal méltatta a festőt. – A szerk.). Összegzem a tényállást: pénz az nincs, ukáz az van, ergo, ha jót akarok, azaz kiállítást, töröljem az egyébként politikailag szerintük a két végponton szereplő személyt. (...) És ehhez még jön az a kis szösszenet, hogy közlésük szerint a galéria vezetője elveszti állását, ha én nem így cselekszem... Na kérem: itt volt az a pillanat, amikor feladtam...”

Szolidaritási akció

Szolidaritási akciót rendez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Székhelyi József színművész mellett vasárnap este a Dohány utcai zsinagóga közelében található Goldmark Teremben. „Minden jóérzésű embert” várnak a Wesselényi utcai helyszínre, a Szolidaritás Székhelyi József színművész mellett című rendezvényükre, ahol Székhelyi József és Gerendás Péter előadóművész lép fel.

Izrael nagykövete nem megy Egerbe

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete a közeljövőben tervezett látogatást Egerbe országjáró körútja egyik következő állomásaként, de az ilyenfajta durva diszkrimináció és sértő megkülönböztetés miatt nem áll szándékában a városba utazni – áll a nagykövetség sajtóosztályának közleményében, amiben Ilan Mor teljes szolidaritásáról biztosította Székhelyi Józsefet.

Az egri színházban – nem mindenkit szívelnek
Az egri színházban – nem mindenkit szívelnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.