Lázár az ostor mellé megkaphatja a titkosszolgálatokat

Nem zárult le a kormányátalakítás, a Réthelyi–Balog csere után meglesz a Miniszterelnökség átalakítása is – erősítették meg lapunknak kedden, hozzátéve: a második lépcső akkor következik, ha Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár elhatározza magát valamilyen feladatra.

Már megírtuk, hogy Orbán Viktor üres papírt tett első kormánya volt pénzügyminisztere elé azzal, hogy írja rá, mi szeretne lenni és mikor – a választható időpontok: május közepe, június közepe, szeptember. Forrásaink szerint „az ősz túlzás”, a kormányátalakításnak a nyáron le kell zárulnia. Viszont azt hallani, Varga nem szívesen venné át Fellegi Tamás tárca nélküli minisztertől az IMF-tárgyalásokat, de Orbán Viktor környezetében azt is tudják, hogy a miniszterelnök szerint egy-egy poszt vállalása „nem kívánságműsor, hanem feladat”.

Balog Zoltán és Lázár János
Balog Zoltán és Lázár János

Orbán Viktor viszont a Miniszterelnökségen számít Lázár Jánosra, aki a minisztériumok felügyeletét-koordinációját látná el, és a miniszterelnök akaratát továbbítaná a tárcák felé. Van olyan elképzelés, hogy Lázár felügyelné a titkosszolgálatokat is, melyek most a BM-et vezető Pintér Sándornak vannak alárendelve.

A kormányfő által gyakran hangoztatott politikai kormányzás nem pusztán azt jelentené, hogy a tárcák határozott miniszterelnökségi kontroll alatt működnének. Lázár „a folyosó”, egyszersmind „az ostor” lenne a miniszterelnök, a kormánypárti képviselők és a minisztériumok, illetve a választók és a tárcák között.

A feladata az (is) lenne, hogy egy-egy intézkedés/ határozat előtt szondázza, mi arról az emberek véleménye. Vagyis rendszeresen tartania kellene a kapcsolatot a Fidesz- és a KDNP-frakcióval, illetve a fideszes és a KDNP-s választókerületi elnökökkel. Végső soron a tárcáknál nem íródhatnának olyan törvényjavaslatok, amelyek szembemennének a népakarattal.

Lapunknak azt mondták, nincs jelentősége, hogy Lázár e feladatokat államtitkárként vagy tárca nélküli miniszterként viszi – ő lesz a miniszterelnök mellett az, „akinek a kezében összefutnak a szálak”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.