A borsodi földek leosztása: 'Gratulálunk a kormányzatnak'

Borsodban, az érintett – vagyis a termőföldbérleti pályázatról lemaradt – gazdák körében jellemzően kétféle olvasata van az állami földekkel történteknek.

Az egyik (az elterjedtebb) verzió szerint azok miatt kellett érvényteleníteni a tavalyi pályázatot és újraírni (lényegesen enyhíteni) a feltételeket, akik igen jó fideszes kapcsolatokkal rendelkeznek, ugyanakkor a Fidesz választási és kormányprogramjában is megfogalmazott, a helyben élő családi gazdálkodókat preferáló feltételrendszerben nem juthattak volna földhöz – vagy nem annyihoz, mint amennyit kinéztek maguknak.

A másik vélekedés arról szól, hogy a nemzeti parki földek bérletét 1995-ben jelképes áron megszerző, majd a kormányváltás után elvesztő olasz érdekeltségű Mariano Kft. kapta vissza – strómanokon keresztül, közvetetten – a korábbi birtokai nagy részét, szintén a kormánypárt prominenseihez fűződő kiváló kapcsolatainak köszönhetően.

A családjával együtt Mezőnagymihályon élő olasz Alberti Massimiliano, a Mariano ügyvezetőjének cége a 90-es évek közepén húszéves időtartamra kapta meg a földeket a Bükki Nemzeti Parktól (BNP) – utólagos értékelés szerint szabálytalanul.

A 4300 hektárnyi földterület egy 2004-ben indult, de – az LB jogerős döntése nyomán – csak tavaly lezárult jogi eljárás nyomán került vissza az államhoz. Tény, hogy a Mezőnagymihály legnagyobb munkáltatójának számító, 30 embert alkalmazó Mariano Kft. pervesztése nehéz helyzetet okozott a településen, de az sem vitatható, hogy a kedvezményes földbérlet lehetősége ezt kompenzálhatta volna, hiszen a helyi gazdaszövetség számításai szerint 50-60 család juthatott volna földhöz, ha a nemzeti park tavaly megfogalmazott feltételei szerint osztják el a bérleményeket. Csakhogy ebben az esetben senki sem kaphatott volna 200 hektárnál többet, ami keresztezte néhány „nagyban gondolkodó”, politikaközeli vállalkozó elképzeléseit.

Az ügy egyik kulcsfigurája mindenképpen Tállai András, a térség politikai „erős embere” (fideszes parlamenti képviselő, Mezőkövesd volt polgármestere, jelenleg a BM államtitkára). A helybeliek szerint Tállai baráti kapcsolatban áll Alberti Massimilianóval, amiből nyilvánosan annyi tudható, hogy együtt támogatják a mezőnagyhegyesi futballklubot (amiben semmi kivetnivaló sincs – a településen ugyanakkor sokan úgy vélik, hogy ennél többről van szó, az olasz üzletember állítólag Tállai választási kampányát is szponzorálta, ezt azonban hivatalosan senki sem erősítette meg).

A pályázatot és a pályázókat ismerő, lapunkat tájékoztató helyi gazdálkodók szerint a nyertesek közül Vályi Nagy Bettina és Vályi Attiláné (ők a mezőnagymihályi fideszes polgármester rokonai), valamint Bodó Gergő kapcsolódik szorosabban Alberti Massimilianóhoz, a Böllérudvar Kft., a Hagyacki József által képviselt Puszta Agro 2010 Kft., a Jávorszki család és Pásztorné Jánosi Katalin pedig Tállai Andráshoz. Demeter Péter (ő a második legtöbb földet nyerte) mindkét körrel kapcsolatba hozható.

Sárvári Attila, a Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület titkárának írása szerint a tavaly (a BNP és a gazdakörök egyeztetett feltételei alapján) meghirdetett első földpályázatra 109 pályázat érkezett, ennek felét helyi családi gazdálkodók nyújtották be. A végül a legtöbb földet elnyerő, politikai kötődésű pályázók ekkor még nem is jelentkeztek, mert az eredeti kiírás szerint nem lett volna esélyük. Ehelyett kapcsolataikat mozgósítva lobbizásba kezdtek a pályázat visszavonása érdekében, sikerrel.

„Dr. Mengyi Roland úr BAZ megyei elnök útján politikai nyomást is gyakoroltak a nemzeti park igazgatójára a pályázat visszavonása érdekében. Mivel ő ezt csak írásos utasításra lett volna hajlandó megtenni, a beadási határidővel percre egyidejűleg állásából felmentették, majd a helyettese a pályázatot 10 órával a beadási határidő lejárta után érdemi indokolás nélkül visszavonta. Az erre vonatkozó utasítás közvetlen kiadójának kilétét azóta is homály fedi” – írja az interneten sokfelé olvasható összefoglalójában Sárvári Attila.

Ezek után a földeket újra meghirdették, immár a háttérben maradó pártközeli „gazdálkodók” kívánalmainak megfelelő szempontok szerint, könnyített feltételekkel (de a legtöbb, egyenként több mint 400 hektárnyi földet elnyerő, a helyi gazdák által Tállaihoz, Albertihez és Mengyi Rolandhoz kötött pályázók esetében még ezeket a feltételeket sem tartották szükségesnek érvényesíteni).

„Gratulálunk a kormányzatnak: elsöprő fölénnyel győzték le a helyi gazdatársadalmat!” – írja erről a pályázati eljárásról a gazdaköri egyesület titkára.

A Bükki Nemzeti Park
A Bükki Nemzeti Park
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.