Borsodban is fideszesek arattak

A Népszabadság információi szerint a kedvezményes állami földbérletek odaítélését Borsodban is a Fejér megyében már megismert visszásságok kísérték: a legnagyobb birtokok itt is olyan Fidesz-közeli személyeknek és érdekcsoportoknak jutottak, akik/ amelyek sok esetben a pályázat feltételeinek sem feleltek meg.

Gazdafórumon és sajtótájékoztatón számol be csütörtökön a Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet termőföldhaszonbérlet-pályázatainak eredményeiről, illetve a pályáztatás során tapasztalt visszaélésekről. Az eseményen – amelynek Ángyán József, az agrártárca földügyek miatt lemondott vidékfejlesztési államtitkára lesz a vendége – folytatódni fog a Fejér megyei haszonbérletek ügyében megkezdett leleplezéssorozat: úgy tudjuk, a gazdák olyan dokumentumokat mutatnak be, amelyek alapján Borsodban is klientúraépítésre és pártszolgálatok honorálására használja a kormány a kedvezményesen bérbe vehető, eredetileg a családi gazdálkodók helyzetének megerősítésére szánt földeket.

A borsodi földosztás előzménye, hogy tavaly nyáron jogerős bírósági végzéssel megszűnt egy külföldi érdekeltségű gazdasági társaság 4300 hektáros földbérlete egy nemzeti parki kezelésű állami földterületen. Akkor a Bükki Nemzeti Park (BNP) igazgatója arról tájékoztatta a helyi gazdákat: írásos utasítást kapott a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékes államtitkárától, vegye fel a kapcsolatot a helyi gazdatársadalommal, és a véleményük figyelembevételével tegyen javaslatot a terület bérleti és pályáztatási feltételeinek kidolgozására. A pályázati feltételekben értelemszerűen főként a BNP szempontjai jelentek meg, amiket kisebb módosításokkal a gazdakörök is elfogadhatónak tartottak.

A 4300 hektár területet 54 pályázati egységben írták ki, az egy érdekeltségi körre vonatkozó 200 hektáros felső korlát alkalmazásával – ha ezeket a feltételeket betartják, 50-60 család juthatott volna földhöz. A pályázati kiírást a BNP igazgatója továbbította az VM-hez, ahol azt miniszteri értekezleten megtárgyalták és elfogadták. A gazdák pályáztak, majd a határidő lejárta után Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felmentette Duska Józsefet, a BNP igazgatóját, és a pályázatot visszavonatta.

Az újra kiírt 2012-es pályázat során a feltételek jelentősen megváltoztak. A BNP eredetileg azt javasolta, hogy pályázónként legfeljebb három birtoktestet lehessen elnyerni, érdekcsoportonként (családonként) maximum 200 hektáros birtoknagyságig, a helyben lakás és gazdálkodás pedig előnyt jelentsen. 2012-ben azonban a nemzeti park – a VM nyomására – már csak a mezőgazdasági szakmai végzettséget szabta meg (magánszemélyek esetén) feltételként. Ehhez adódtak a Nemzeti Földalap országosan azonos pályázati feltételei: a lezárt adóévben legalább 50 százaléknyi, mezőgazdaságból származó bevétel, legalább 2011. június előtti alapítás és a szakképzettség.

A lapunkhoz eljuttatott dokumentumok szerint a 0-100 hektáros kategóriában a nyertesek az összes feltételnek eleget tettek. Volt azonban egy 100-300 hektáros kategória is, ahol a mezőnagymihályi Böllérudvar Kft. 299 hektárt kapott, így az első kiírásban szereplő (és a kisgazdaságok preferálását szolgáló) 200 hektáros korlát fölé került. A legfurcsább eredmények azonban a 300-500 hektáros kategóriában születtek: itt egyetlen olyan nyertes volt, aki megfelelt az NFA és a BNP aktuális pályázati feltételeinek is, az összes többit egy vagy több feltétel teljesítésének a hiánya miatt eleve ki kellett volna zárni a pályázatból.

A legnagyobb nyertesek közül a 465 hektárt elnyert Demeter Péter a Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület információi szerint rokoni kapcsolatban áll Tállai András (a BM önkormányzati államtitkára) családjával – a Demeter-féle Gelej-Farm Kft. a gazdák információi szerint több földet nyert, mint amennyit igényelt, pedig az alapítás késői időpontja miatt nem is pályázhatott volna. Hagyacki József pedig – aki 436 hektárjával bronzérmes a listán – Tállaival közösen elnökli a Mezőkövesdi Sportegyesületet. A legnagyobb nyertes, a 496 hektárhoz jutó Start 2003 Bt. esetében a helyben lakás és a megfelelő arányú mezőgazdasági tevékenység is hiányzik –a cég ugyanakkor a lapunkhoz eljuttatott iratok szerint egy olyan személyhez, Kanyok Attilához, a Fidesz tiszaújvárosi polgármesterjelöltjéhez köthető, aki Mengyi Rolandnak, a BAZ Megyei Közgyűlés elnökének közvetlen munkatársa.

A borsodi gazdák olyan (feltételezhetően strómanként pályázó) nyerteseket is szép számmal találtak, akik semmilyen mezőgazdasági végzettséget, illetve tevékenységet nem tudnak felmutatni, így szintén ki kellett volna zárni őket. Ebben a körben az államilag támogatott új „kistermelők” között adminisztrátor, 10 milliós adótartozással rendelkező magánszemély, illetve jogi asszisztens végzettségű műkörömépítő is van.

Orbán: A NER-ben nincsenek oligarchák

A nemzeti együttműködés rendszerében nincsenek oligarchák – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. A kormányfő az LMP-s Karácsony Gergely azonnali kérdésére válaszolt. Az ellenzéki politikus azt tudakolta, hogy a kormány miért Fidesz-közeli oligarchák – például Simicska Lajos és Nyerges Zsolt – érdekeit képviseli, miért nem a magyar emberekét. Orbán Viktor úgy felelt: a nemzeti együttműködés rendszerében nagytőkések vannak, oligarchák nincsenek, és nem is lesznek. „A mi fölfogásunk szerint oligarcha az a milliárdos, aki közvetlen politikai hatalmat is akar szerezni a gazdasági súlya mellé (...) és elfoglal például egy pártot (...) vagy miniszterelnökké választják” – mondta, megjegyezve, hogy a Fidesz ezt ellenzi, és visszautasítja. „A Fidesz a középosztály kezében fogja tartani a hatalmat” – húzta alá. (Nol.hu)

Virágzik a bükki repce
Virágzik a bükki repce
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.