Európai ifjúság munka nélkül

– A válság megmutatta, hogy az európai pénzügyi, gazdasági modell gyenge, befejezetlen – mondta Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa Munka és munkanélküliség a jövő Európájában című, a Budapesti Kommunikációs Főiskolán napokban tartott előadásában.

A biztos emlékeztetett, hogy 2008, a válság kezdete óta hatmillió munkahely szűnt meg az unióban, a foglalkoztatási ráta jelenleg 68,9 százalékos. Főleg az alacsonyan képzett fiatal férfiak vesztették el a munkájukat az építő- és az autóipar válsága miatt. Az unióban a fiatalok 22 százaléka munkanélküli, Magyarországon ez az arány 27,8 százalék.

Andor László szerint az európai gazdasági modell gyenge és befejezetlen
Andor László szerint az európai gazdasági modell gyenge és befejezetlen

Kiemelte, hogy nem minden uniós ország van egyforma bajban, a legsúlyosabb helyzetben Görögország, Spanyolország, Litvánia és Lettország van, a legkedvezőbb pedig Németország és szomszédai helyzete. S bár 2010 végén, 2011 elején úgy tűnt, hogy a kontinens talán kilábalhat a válságból, ez nem történt meg.

Andor László szerint minderre az unió válasza az Európa 2020 stratégia, melynek célja, hogy nyolc év múlva 75 százalékosra emelkedjen a foglalkoztatottság. (Hollandiában vagy Svédországban ez már most is megvan.) Ezt a Mozgásban az ifjúság és az Új készségek és munkahelyek menetrendje programok segítségével szeretnék elérni. Ezekhez a 2010-es programokhoz társult az idei foglalkoztatáscsomag és Az ifjúság lehetőségei kezdeményezés. Az előbbi három pillére a munkahelyteremtés, a munkaerő-piaci reformok és a hatékonyabb uniós kormányzás a foglalkoztatáspolitikában.

A konkrét lépésekről szólva többek között a keresletélénkítést, a kiszolgáltatott helyzetű munkavállalók állapotának javítását, a munkát terhelő adók helyett más adónemek bevezetését, az informális munkavégzés rendszeres foglalkoztatássá alakítását említette. Andor hozzátette, hogy főleg három területen, az egészségügyben (kiemelten az idősellátásban), a zöldgazdaságban és az infokommunikációs világban nőhet a foglalkoztatottság.

– Sajnos az ifjúsági munkanélküliség tavaly tovább nőtt. Ez heti kétmilliárd eurós terhet ró az unió társadalmára – közölte, hozzátéve, hogy a fiatalokat segítő programokra 30 milliárd eurós keret van. Szólt egy osztrák programról is, melynek lényege, hogy ha egy fiatal az iskolái befejezése után négy hónapig nem talál munkát, akkor az állam feladata a szakmájában elhelyezni őt vagy biztosítani számára egy másik hivatás elsajátítását. Ez a program korábban „lepattant” a többi uniós ország kormányáról, de szerinte nem elképzelhetetlen, hogy később máshol is alkalmazzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.