Áthelyezik a titkosszolgálat felügyeletét?

Ha Orbán Viktor a kormányátalakítás során megerősíti a Miniszterelnökséget a politikai kormányzás jegyében, elképzelhető, hogy a titkosszolgálatok felügyelete is a „kancelláriához” kerül – tudta meg a Népszabadság a miniszterelnök környezetéből. Forrásunk hangsúlyozta, hogy nincs hivatalos végleges döntés az átszervezésről, „ez egy lehetséges forgatókönyv”.

Már hetekkel ezelőtt beszámoltunk róla, hogy ha Orbán Viktor átalakítja a kormányát, a Miniszterelnökségen számít Lázár Jánosra, aki a minisztériumok felügyeletét-koordinációját látná el, és a miniszterelnöki akaratot továbbítaná a tárcáknak, azoknak szerezne érvényt. Ha a Fidesz-frakció mostani vezetője államtitkári rangban viszi a koordinációs feladatokat, Szijjártó Péter és Győri Tibor fölé lesz rendelve, amennyiben a mostani miniszterelnöki szóvivő külkapcsolatokért felelős államtitkár lesz, a volt Mahir-vezérigazgató pedig miniszterelnökségi államtitkár. Államtitkárként Lázár János felügyelné a titkosszolgálatokat is, melyek most a Belügyminisztériumban közvetlenül a tárcát vezető Pintér Sándornak vannak alárendelve (Alkotmányvédelmi Hivatal, Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok).

Arról nincs konkrét információ, hogy a kormányátalakítás második felvonására már a héten sor kerül, vagy csak június közepén. A Miniszterelnökség átszervezése azért is húzódik, mert nem dőlt el végleg, mi lesz Varga Mihály államtitkár új funkciója. Réthelyi Miklós távozását már a múlt héten bejelentették. Az új humán csúcsminiszter Balog Zoltán lesz, akit ma meghallgatnak az illetékes parlamenti bizottságok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.