Réthelyi távozik, Balog érkezik

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Orbán Viktor pedig Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárt kérte a tárca vezetésére – ezt Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő közölte tegnap Kazahsztán fővárosában, Asztanában, ahol a magyar kormányfő kétnapos látogatást tesz. A vezetőváltással a tárcát is átkeresztelik: Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz az új név – tudtuk meg a miniszterelnök környezetéből.

A miniszter lemondásának az időzítése meglepő a miniszterelnök külföldi látogatása miatt, de nem váratlan: szerdán Réthelyi Miklós nyilatkozott a Népszabadságnak arról, hogy a kormányátalakítás benne van a levegőben. Akár már a közeljövőben megtörténhet a csere – mondta a miniszter, aki azt is megerősítette: Balog Zoltán lesz az utóda. Réthelyi Miklós lemondólevele már a miniszterelnök asztalán volt, amikor lapunknak nyilatkozott. A távozó miniszter azt írta a miniszterelnöknek: „A kormány munkájának a félidejéhez közeledve úgy látom, hogy a rám bízott feladatot – az emberrel foglalkozó kormányzati munkának egy szervezetbe történő összefogását, és az így kialakult minisztérium működésének biztosítását – munkatársaimmal megvalósítottuk. Úgy gondolom, hogy a kormányzati munka következő két évében a minisztérium vezetése a napi politikai életben tevőlegesen részt vevő személyt kíván”. Orbán Viktor méltatta a minisztert, és elfogadta a lemondást.

A református lelkész Balog Zoltán egyébként Orbán Viktor személyes jó barátja, a miniszterelnökhöz legközelebb álló kevesek egyike. 1996 óta a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkésze. „Orbán Viktornak és Kövér Lászlónak is a lelkésze volt egy ideig” – legalábbis a fideszesek így tudják. Jelenleg szünetelteti lelkészi tevékenységét. Az első Orbán-kormány idején, 1998–2002 között a miniszterelnök egyházügyi főtanácsadója volt. 2003. december 1-jétől a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kurátora és főigazgatója, mely megbízatása 2007. április 16-ával megszűnt. Azóta az alapítvány kuratóriumi elnöke. A miniszteri poszt várományosát nem tudtuk elérni, de egy közleményt közzétett. E szerint a miniszteri jelölést nagy megtiszteltetésnek nevezte, és közölte: a megbízatást elvállalta, a feladatot a legjobb tudása szerint fogja ellátni. Terveiről és minden egyéb részletkérdésről a parlamenti bizottsági meghallgatásokon kíván beszámolni.

Lapunknak tegnap megerősítették: a miniszterelnök nem választja szét a humán-csúcsminisztériumot, ellenkezőleg: a romaügyek, a nemzetiségek és az egyházi államtitkárság is a tárcához fog tartozni. Balog Zoltán már beszélgetett személyi kérdésekről is; Gál András Leventét szerette volna megnyerni közigazgatási államtitkárnak, de ő nem vállalta a felkérést. A KDNP-s államtitkárok, Hoffmann Rózsa oktatási, Soltész Miklós szociális és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is marad, de Balog Zoltán szabad kezet kapott a miniszterelnöktől, úgy tudjuk, a KDNP-s Jávor András közigazgatási államtitkár mellett Szőcs Géza kulturális és Halász János parlamenti államtitkár széke is mozoghat később. (Korábban a miniszterelnök Lázár János fideszes frakcióvezetőt szerette volna a csúcstárca élére, de a politikus csak teljes államtitkári személycsere esetén vállalta volna a felkérést.)

Úgy tűnik, a miniszterelnök kétlépcsős kormányátalakítást tervez: a Miniszterelnökségen egyes források szerint május 14-ig, mások szerint az IMF-megállapodás aláírásáig mennek végbe a változások. Az már biztos, hogy a politikai kormányzás jegyében Lázár János lesz a minisztériumokat irányító államtitkár (vagy „kancelláriaminiszter”), és a hierarchiában „alá” lesz besorolva Szijjártó Péter külkapcsolatokért felelős államtitkár és Győri Tibor, szintén államtitkári rangban. Varga Mihály elé Orbán Viktor „fehér lapot” tett: írja rá, mi szeretne lenni és mikor – tudtuk meg a miniszterelnökhöz közeli forrásból. A miniszterelnökségi államtitkárnak szeptemberig kell válaszolnia. Ha Fellegi Tamás végleg távozik a kormányból, akkor Varga Mihály vezeti majd az IMF-delegációt.

A református lelkész Orbán Viktor régi bizalmasa
A református lelkész Orbán Viktor régi bizalmasa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.