Radnai búcsún ménesi bor

Az egész magyar–román határtérség mezőgazdasági jellegű volt korábban – a kisebb települések pedig még ma is ilyenek. Ma már kiegészítő tevékenységeket kell keresni a mezőgazdasági termelés mellé. A leggyakoribb ilyen törekvés a falusi turizmus, de egyelőre a lehetségesnél kevesebb bevételt hoz, mert nincs meg benne az egymást kiegészítő programok széles vendégkört vonzó választéka.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kara, a temesvári Bánát Agráregyetem, az Orosházi Gazdakör, továbbá az aradi és temesvári magyar gazdaegyesület együttműködése a falusi turizmus fejlesztését tűzte ki célul. Ezt a különleges helyi ételek és a helyi események szerepének erősítésével igyekeznek elérni. Bodnár Károly, az SZTE Mezőgazdasági Karának dékánja azt mondja: a térségben alig van épített műemlék. Ilyen adottságok nélkül kell elérni, hogy turisták jöjjenek a térségbe, sőt ott minél több időt töltsenek el. Programokat, kellemes időtöltési alkalmakat kell teremteni, méghozzá úgy, hogy azok egész családoknak jelentsenek egy helyen lévő, de különböző elfoglaltságot.

Kocsik József, az aradi magyar gazdaegyesület képviselője a ménesi bort említi, amelyet az egész Kárpát-medencében ismernek. Hasonlóan finom a székudvari káposzta, továbbá a pécskai kenyér. Az Orosházi Gazdakör rendezi az orosházi hagyományos ízek versenyét. Különleges helyi étel a csíramálé. A városban rendezik a Libamáj Fesztivált és az Orosházi Kenyérünnepet is. Dr. Csősz János, a temesvári magyar gazdaegyesület elnöke megjegyzi: náluk híres étel az óteleki bográcsos, a pusztakeresztúri kolbász, a bodófalvi bodnármeggy és a szintén bodófalvi, különlegesen finom sárga bélű görögdinnye. Az éghajlat teszi különlegessé a Felső-Bega és a Felső-Temes vidékén termett káposztát. Csősz János szerint nagyon fontosak az egyházi események. Például a máriaradnai búcsú, illetve a romániai magyar történelmi emlékekhez kapcsolódó turizmus. Ebbe a körbe tartozik az aradi vár, Világos, a solymosi vár, amelyek meglátogatását szintén össze lehet kötni a térség falusi turizmusával. Lucian Botos, a temesvári egyetem oktatója a Rékási borvidéket említi mint már megvalósult jó példát, ahol egy történelmi borvidéken felelevenítették a minőségi bortermelést, hatalmas vendéglátó komplexumot építettek ki mellé. A temesvári agráregyetemen hétezer hallgató tanul, 70 százalékuk a mezőgazdaságban fog dolgozni, és már azokat a korszerű ismereteket viszik haza, amelyeket ott elsajátítanak. Mindegyik partner hangsúlyozza: az önkormányzatoknak, helyi vállalkozóknak össze kell fogniuk, hogy egymást kiegészítve teremtsenek sokrétű kínálatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.