A túzok átjár a határon

Határon átnyúló túraútvonalak, közös madármegfigyelés – egy 75 ezer eurós projektben a jelenleginél gyümölcsözőbben működhetnének együtt a magyar és román nemzeti parkok, ha a határ nem állna az útjukba. – A Körös–Maros Nemzeti Park 1997-ben alakult, és ugyanebben az évben Bukarestben került sor egy környezetvédelmi együttműködésről szóló szerződés aláírására a magyar és a román kormány között – ad rövid történeti hátteret Bánfi Péter, a Körös–Maros Nemzeti Park osztályvezetője.

– A román oldalon két terület védetté nyilvánítása merült fel. Az egyik a Cséffai Természeti Park, a másik pedig a Maros Arad és Nagylak közötti hullámtere, a mai Marosvölgyi Természeti Park. Az utóbbit 2005-ben nyilvánították védetté. A cséffai terület esetében 2010 decemberében jutottunk el a folyamat végére. Mindkettővel volt olyan közös projektünk, amely során az alapvető infrastruktúrát építettük ki: ebből készültek el a székházak, a látogatóközpontok; összeállt a kezelési terv, és megindult a védetté nyilvánítás folyamata. A következő fázisban a napi szintű működést kell összehangolni.

A Körös–Maros Nemzeti Parkhoz tartoznak a biharugrai halastavak. Ez a nemzetközi jelentőségű vizes élőhely számos vadréce- és vadlúdfajnak ad otthont, de jelentős számban költ itt a világszerte veszélyeztetett cigányréce és a kanalasgém is. Ez a terület összeér a cséffai halastavakkal. Az együttműködés másik közös tennivalóját a határon át mozgó túzokállomány adja.

– A túzok védelme olyan feladat, amelyet külön-külön nem lehet megoldani – mondja Bánfi Péter. – A halastavakhoz kötődő hatalmas vízimadár-állomány felmérése is része a mostani projektnek. A pályázat másik ága az idegenforgalmi együttműködés. Mivel Románia még mindig nem tagja a schengeni övezetnek, egyelőre nem tudunk határon átnyúló túraútvonalakat működtetni, mert csak hatalmas kerülővel, Méhkeréknél lehet a határt átlépni. Most csak a túrák konkrét útvonaltervét tudjuk kialakítani, hogy amikor megnyílnak a határok, már ne ezen kelljen gondolkodni. A meglévő tanösvényeinket felfűznénk a közös túrázóútra, hozzátéve a román oldalon fellelhető turisztikai célpontokat. Egy idegenforgalmi térkép is készül majd, amely segíti a turistákat, hogy vezető nélkül is megtalálják azokat a területeket, ahol különösen érdekes látnivaló vár rájuk.

Vízjárta szikes gyep a Cséffai Természeti parkban
Vízjárta szikes gyep a Cséffai Természeti parkban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.