Elnök lett a horgonyember

„A Sándor-palota díszes falai sem fogják eltakarni előlem hazámat” –Áder János fogalmazott így első elnöki beszédében, miután tegnap a fideszes és a kereszténydemokrata képviselők titkos voksoláson 262 szavazattal államfőnek választották.

A szocialisták és az LMP frakciója nem vett részt a választáson, a jobbikosok nemmel voksoltak.

Áder János „kiegyezős”, barátságos tónusban beszélt arról, hogy „egy nemzet igazi egysége épp olyan összetett, mint a zenében a harmónia, ami sokféle hangban, szólamban ölt testet”. A demokrácia igazsága vitákban születik meg, e viták lehetnek kemények, de sohasem hiányozhat belőlük egymás tisztelete. Szerinte fel kell tenni a kérdést: „Hova juthatunk egymás teljesítményének állandó semmibevételével, az igazság relativizálásával, egymás lekicsinylésével vagy épp a kettős mérce állandó alkalmazásával?” Az új államfő szerint lehetnek eltérőek az értékrendek, a meggyőződések, a hitek, „de a mi hazánk Magyarország”. Deák Ferenccel szólva úgy fogalmazott, „Magyarországot nem uszító gondolatokkal nyugtalanítva, hanem köznapi, hasznos, jólétet gyarapító tettek sorával kell szeretni”. A köztársasági elnök méltatta a rendszerváltás óta megválasztott elődeit, Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Sólyom László és Schmitt Pál egy-egy gondolatát is idézte, hozzátéve: minden parlamenti pártot egyetemlegesen terhel az ország sorsáért, jó híréért, hiteléért viselt felelősség. Az új alaptörvény szerinte szilárd és legitim fundamentuma a közös értékeknek, az egyetemes emberi értékekre és nemzeti hagyományokra épül. Beszédét Kölcsey Ferenc szavaival zárta: „A haza minden előtt.” Áder Jánost hosszasan tapsolták, aztán a jelenlévők elénekelték a Szózatot és a székely himnuszt. (A székely himnuszt az elnöklő Lezsák Sándor váratlanul konferálta fel, az nem szerepelt az előzetes, írásos napirendben.)

– Áder János megválasztásával a parlament a legjobb döntést hozta most, hogy az alaptörvény „bejáratása, stabilizálása” a feladat – nyilatkozta Orbán Viktor. – Minden ember olyan teljesítményt nyújt, amilyen ember. Mi jól ismerjük a köztársasági elnököt, tiszteljük, nagyra tartjuk, egy horgonyember – mondta.

Az elnökválasztáson részt vett Schmitt Pál a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy a „legjobb tudása szerint” adja át a hivatalát, a jövőben pedig „az ország jó híréhez való hozzájárulással” szeretné folytatni életművét. 

Áder János feleségével és négy gyermekével a díszpáholyban
Áder János feleségével és négy gyermekével a díszpáholyban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.